logo TSA

DOKUMENTACE

Výletu se S, ze Sezemic do Pardubic

v sobotu 23. ledna 2016


Data


Pořadatel:

ja.


Účastníci:

Eva, Gusta, Jiřina, Jitka, Karel, Květa, Milena, Pépi a ja. (9).


Příznivci:

?


Provedení:

Vlakem, busem a pěšky.


Trvání:

Cca 7,5 hodin (10:30—18:00).


Trasa:

Ze Sezemic po silnici do Počápel, odtud po červené dle Loučné a Labe až do Pardubic k Mezi Mosty, odtud Štrossovou ke Kostelíčku na oběd do Vatikána. Po obědě Štrossovou k Chrudimce, dle ní a Automatických mlýnů k lávce, po ní ku zdymadlu na Labi, pak parkem kol zámku na Příhrádek. Do zámku na nádvoří do VČG na Pruchu. Po něm všelijak na Třídu Míru a Palackého, bychom skončili v pardubickém pivovaru, odkud je to kousek přes busák na nádraží ČD.


Délka trasy:

13 km.


Body na trase:

Skoro to nestojí za výpis, jaká to byla placka;-)

Tak tedy: Sezemice u školy (230 m), Počáply (225 m), stavidla na Loučné — začátek Haldy (219 m), soutok Loučné s Labem (217 m), Pardubice park Na Špici /218 m), začátek Ležánků (216 m), Vatikán (220 m), lávka přes Chrudimku (220 m), Příhradek (216 m), nádvoří (225 m), Pivovar (221 m), nádraží ČD (221 m).


Počasí:

Zataženo, -9 °C (měřeno ráno v 7:00 v B. ;-)

Po cestě povětšinou hustě chumelilo!


Památky:

Sezemice: kostel Nejsvětější Trojice a dřevěná zvonice.

Počáply: kaple sv. Jana Nepomucenského a stavidla na Loučné pro odvod Haldy.

Pardubice: kostel Panny Marie Bolestné, Automatické mlyny od Gočára, dřevěná lávka přes Chrudimku, zdymadlo s MVE na Labi U Stadionu, zámecký park, zámek, VČG, Zelená brána, kostel sv. Jana Křtitele.


Vlastivěda:

Soutoky Loučné a Chrudimky s Labem, samo Labe, samozřejmě Halda.

Z ptactva Ledňáček říční (Alcedo atthis), Kachna divoká (Anas platyrhynchos), Labuť velká (Cygnus color), Kormorán velký (Phalacrocorax carbo) a možná jsme viděli bernešky velké (Branta canadensis), leč netroufám si tvrdit, ač to co jsme viděli, jim bylo nejpodobnější!


Občerstvení:

U Vatikána, Pardubice: Pernštejn 10°, 11° a kvasnicová 13°

Pivovarská restaurace, Pardubice: Perštejn 10°, 11°, 13° i 19° Porter!


Zážitky:

Brueghelovská zima na Chrudimce v Pardubicích a taky přechod téže řeky po ledu. To už si málem ani nepamatuju!


Jiné:

Byli jsme nejneukázněnější výprava ve VČG v Pardubicích.


Hodnocení:

Nad očekávání překvapivě dobrý výlet. Na škále 0 až 5 bodů, bych dal lepší 3, tedy 3,8 ;-)

 


Známka


Odkazy

Kronika


ja:

Zkouška psacího stroje zn. INVICTA U Vatikána v Pardubicích

(vzorek, kde nic není vidět;-))

Nemá pásku, neposunuje;-)

Nakonec aj Gusta neodolal a ostal s námi v hospodě, neb po vstupu chytil vítr a čuchal dým z vedlejší místnosti. Když viděl, že neuspěje, později nelitoval;-)

Jinak výlet docela zajímavý a bloudivý, což by jeden v civilizaci Polabí neřekl. Cesta kol Labe a hlavně Haldy půvabná, zvlášť když Halda se přitulí k Labi. Místní maj totiž přes Haldu padací mosty, což mnozí z nás odhadovali jako zbraň manželek proti navracejícím se manželům z hospody.

Potkali jsme se s Loučnou, ba jsme za ní bloudili;-( Viděli jsme její soutok s Labem! Chrudimka nás teprv čeká.


Karel:

Výlet (leden) číslo 1 zážitek číslo 1 výborné pivo Pernštejn u Vatikána => nebezpečně dobré.


Pépi:

Popis cesty — myslím — bude na jiných stránkách. Počasí pokud vidno vyplyne z obrazové dokumentace; ten vítr, co se předpovídal na těch informačních kanálech, veškerý žádný — ani trošičku nefoukal. Po navigaci asi 2/3 délky trasy, zbytek asfalt sezemický a pardubický. Jaromír procvičuje manipulaci s okuláry.


Eva:

Ráno časně vstávám kvůli plavání od 7:00! Snídaně s postupně prchajícími spolustolovnicemi, trolejbus na nádraží — zima — takže jsem na WC přioblékla šusťáky a pak se už objevily Květa + Jitka a společně čekáme na příjezd zpožděného rychlíku. Nakonec vybíháme na poslední chvíli za Mírou na busák a frčíme do Sezemic, kde je úžasný kostel a dřevěná zvonice. Až na malé špatné odbočení u Loučné a návrat na červenou jdem podle Loučné a pak Labe do Pardubic. Spousta kachen, 3 labutě a 1 ledňáček!

Konečně na dohled soutok Chrudimky a Labe, takže doleva — směr k Vatikánu — oběd láká.

Štrossova ulice dlooouhá, konečně v teple, pivečko, obídek!


Květa:

Eva zapomněla zmínit soutok Loučné s Labem, který jsme míjeli.


Milena:

Cesta je už popsána, takže už jen zhodnocení jídla a piva, což jak jsem vyposlechla, tak všichni byli spokojeni. Čeká nás ještě výstava malíře Pruchy, kterého stále přejmenovávám na Krupku, za což se mu velmi omlouvám.


Eva:

Takže kolem krásných (od Gočára) mlýnů podél Chrudimky k nové (mnohými nebezpečími oplývající) lávce. Na zamrzlé Chrudimce se bruslí! Přešli jsme (spíš přešly) po lávce = smekavce = obloukovce = prkenovce, zatímco odvážní zvolili lední cestu!

Pak kousek ke zdymadlům a kolem hradeb k zámku — konečně do galerie.

Klasické problémy:
1) Věk důchodců se počítá od 65! Proč?? řešíme společným nákupem 9 lístků pro senióry.
2) Focení na výstavě J. Pruchy zakázáno — jiné galerie si nepřejí fotit, v 1. patře povoleno.

Míra oponuje, hlídačka se rozčiluje, neb fotíme ve větším počtu, je nepříčetná a kupodivu ji podpoří dva místní návštěvníci, kteří jako ona říkají, by si nikdy nedovolili fotit, když je to zakázáno. A my z toho máme srandu. Jo jo.

Prý jsme za celou dobu výstavy J. Pruchy nejneukázněnější skupina. Tak asi jsme. Ale jinak držíme pospolu, aspoň co se týče hospod. Krom Květy a Jitky — Pardubicemi okouzlených Hradečanek, které spěchaly na vlak — jsme se posléze sešli v „Pivovarce“, kde pokračujem v degustacích místních moků.

Gusta degustoval 11° U Vatikána a byl nespokojen, tak pokračuje 13°, jakož i ostatní. Jestlipak se někdo odváží dát si 19°?


Jiřina:

Byla jsem s vámi poprvé a bylo to perfektní. Jsem mile překvapena, jak kilometry zasněženou krajinou při hovoru rychle utíkaly, občas nějaká zvěř, prostě pohoda. Pivečko v hospůdce a jídlo mě zcela odrovnalo. Je to nádherný zážitek a hlavně pocit plněhodnotné soboty.


Karel:
Na soutoku Labe kachna si tam plave.
Sněžilo, sněžilo — šli jsme pořád dole.
Zpátky nejdu, pil jsem Pernštejn, vole!

ja.:

Oj to je radost završovat, co vše se nedozvídám ze zápisů svých předkronikářů. Budu-li to brát postupně, tak se vskutku ukázala kvalita pernštejnského piva — Gusta nejni žádnej etalon — neb Karel na konci po něm básnil!

Pépi prokázal svou erudici jak se lze elegantně vyzout z úkolu něco sdělit a přitom pomlčel, že ví co jsou ???????? ?????.

Eva nám nevysvětlila proč zapomněla na soutok, Květa proč to připomněla a Milena to nejzajímavější, kdo je tajemný Krupka!

O galerii se nehodlám zmiňovat, pernštejnská piva jsou působivá a střízlivá paní kustodka proti mne neměla šanci. Dtto místní patrioti, když už je před návštěvou galerie neužívají, měli by si prostudovat, co to jsou autorská práva a na co se vlastně vztahují, než se začnou vášnit. Čímž se neomlouvám, mohl jsem si odpustit, leč některé blbosti jsou prostě neodolatelné...;-)

A Jiřinka, ta mě vysloveně potěšila, páč bez té zvěře, by to prostě nebylo vono!

Ti co nic nenapsali maj furt šanci něco dopsat a zasloužit si známku. Napsat sem ostatně mohou všichni, tedy i neúčastníci! Jen to bude bez známky;-) Prostě byl to náramně povedený zimní výlet a nejen kvůli pardubický pivům a síle obrazů J. Pruchy. A to prosím tvrdím už skoro střízlivý!


Možnosti

Eva s mísami.

Zpět