logo TSA

DOKUMENTACE

VL. Ústí-Litomyšl

v pátek 24. června 2016


Data


Pořadatel:

ja.


Účastníci:

Eda, Eva, Jana, Karel, Matěj, Mirka, Pavel, Pépi, Tonda, Vašek F., Vašek Š., Žolda & ja. (13).


Příznivci:

Jana a Tonda, kteří se na nás přijeli podívat na kolách, jeden na start a druhá do Mandle.


Provedení:

Pěšky i busem.


Trvání:

Cca 7 hodin. (10:05 až 17:03)


Trasa:

Z ousteckého náměstí kol Pindulky dolů na Hečmandu,kde z Jilemnického do Lázeňské, odtud po modré k nové silnici, přes ní a naproti Řehořákem nahoru k Zabitému, dolů do Řetové a do Mandlu, kde si dopřejem pivní oblažení, poté zas do kopce k Antoníčkoj a dolů do Vlčkova. Z Vlčkova část pokračuje po svých polňačkou do Němčic a po silnici do Litomyšle. Většina tamtéž busem. Tam cíl Na Veselce.


Délka trasy:

18 km.


Body na trase:

Ústí nad Orlicí: náměstí (346 m), Lázeňská proti PVT (323 m); Andrlák, U zabitého (516 m); Řetová u OÚ (400 m); Mandl, terasa restaurace (457 m); U Antoníčka (559 m); Vyvažadla v lese (512 m); Vlčkov, náves (411 m); Němčice, rozcestí (381 m); Vlkov (365 m); Litomyšl: U Prokopa (380 m), na autobusku (328 m), Na Veselce v cíli (346 m).


Počasí:

Jasno, 19 °C (měřeno ráno v 7:00 SEČ v B.;-)


Památky:

Církevní:

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Ústí, kostel sv. Marie Magdaleny v Řetové, kaple sv. Antonína Paduánského v lese nad Mandlem, kaple Panny Marie Pomocnice ve Vlčkově, kostel Povýšení sv. kříže v Litomyšli.


Vlastivěda:

Vodní:

Třebůvka v Ústí, Poustevníkova studánka v lese nad ním, Husí krk v Řetové, dva rybníky v Mandlu, studánka nad Mandlem, studánka u Vyvažadel, rybníčky a Vlčkovský potok ve Vlčkově, potok Zlatý pásek v Němčicích a Končinský potok za nimi, Loučná v Litomyšli.


Občerstvení:

Mandl, Restaurace Mandl (Kozel 11°),

Litomyšl, Na Veselce (Bedřich 11°, Černá Hora 10° a 12°).


Zážitky:

Překvapivě pěkné počasí!


Jiné:

Tradičně se ztratil Pépi, netradičně Eda, Pavel a Vašek F. Ti všichni nenašli cíl!


Hodnocení:

Dobrý výlet. Na škále 0 až 5 bodů, dávám 3,5 za trochu neukázněný konec;-)

 


Známka


Odkazy


Přídavky

vylet se Z

 

Návrat falešného beduina na luční poušť.

 

vylet se Z

 

Startovní listina ročníku 2016.

Kronika


Eva:

Na svatého Jána — krásné počasí — až moc! Matěj + já + Žoli busem do Mandle, cestou od zastávky nás předjela (podezřele snadno!) povědomá cyklistka, která těsně před námi usedla na terasu pensionu — Jana Páclová, ale nebude s námi pokračovat. Za chvíli dorazila hlavní skupina: Jaromír, Eda, Mirka, Karel, Vašek, Pavel Franc a Vašek Felgr.

Obsluha ochotná, leč pomalá, na jídla jsme čekali tak dlouho, že jsme už chtěli jít, takže Matěj si nechal těstoviny zabalit a já jsem zhltla hutnou česnečku dost narychlo. Do Vlčkova nutno dojít včas, kvůli autobusu. Ale jsou borci, co jdou pěšky až do Litomyšle: Vašek, Mirka, Karel a Pépi. Pépi ovšem se odpojil v Němčicích a odkráčel neznámo kam.

Na busáku v Litomyšli (autobus jen pro nás) se házelo mincí — Orel = Černý Orel — Panna = Veselka.

Padla Veselka, ale skupina Eda, Pavel F. a Vašek F. se vydala jinam, později se ukázalo, že Za Vodu. Takže jsme zasedli na dvorku Veselky (ja., E, Žoli) a vyčkali příchodu borců. Piva různá, jídla též.

Jsem ráda, že nás pivo spojuje.


Mirka:

Předpověď počasí na dnešní den hlásila tropy a slunečno. Vyrazili jsme plni odhodlání v 10 hodin z náměstí v U. O. To jsem ještě netušila, že půjdu opravdu pěšky až do Litomyšle. Na Mandlu jsme se rozdělili do skupin a já se přidala k té, co jde pěšky až do cíle. Do Němčic to šlo, ale z Němčic po silnici bylo Palermo. Před Němčicema u kravína byla brána, Vašek s Karlem přelezli bránu a my s Pépim to obešli dokola. Tam byl Pépi viděn naposledy. Závěrečná tečka byly lívance s jahodama!!!


Jana:

(zatím nic)


Eda:

(zatím nic)


Karel:

(zatím nic)


Matěj:

(zatím nic)


Pavel:

(zatím nic)


Pépi:

(zatím nic)


Vašek Š.:

(zatím nic)


Vašek F.:

(zatím nic)


Tonda:

(zatím nic)


ja.:

Jest to takový roztěkaný výlet — o závodě už asi nemůže být ani řeč — cestou jsme se neustále rozdělovali, přeskupovali a zase dávali dohromady. Holt, přibývající věk je zvláště v kopcích znát. Také znamenám více neúplných výletníků. Vlastně jen menšina vyhověla zadání a dostala se ze startu v Ústí do cíle v Litomyšli.

Buď jim zde vzdána čest: Jsou to za dámy: Eva, Mirka a Žolda, za pány: Karel, Vašek a já!

Ostatní si buď jen tak přičuchli (shodou okolností to byli ti, co si pořídili elektrokolo;-), nebo se programově ztratili cestou (trocha loajality by jim prospěla;-)

Ale, co si budu stěžovat, počasí jsme měli nádherné, až možná moc, celkovým počtem účastníků jsme trhli všechny rekordy posledních let, a pouť letní krajinou mezi Oustím a Vlčkovem byla nádherná. Dál si ji hodnotit netroufám, neb jsem do Litomyšle z Vlčkova jel autobusem. Jak to bylo dál, popsala výše Mirka;-)

Což by mohlo pro tentokrát stačit. Ať žije ročník XLI!


Možnosti

vylet se Z

Ještě skoro spořádaně v houfu na Příkopech.

 

vylet se Z

V Řehořově dole se začínáme nenápadně oddělovat.

 

vylet se Z

Momentální sestava Edova oddílu před Mandlem.

 

vylet se Z

Naposled všichni na terase pensionu Mandl.

 

vylet se Z

Po odchodu závodníku čeká zbytek peletonu ve Vlčkově na autobus.

 


Zpět