logo TSA

DOKUMENTACE

Drakiády z Litic do Potštejna

ve středu 26. září 2018


Data


Pořadatel:

ja.


Účastníci:

Eva, Milena, Mirka, Vašek, Žolinka & ja. (6).


Příznivci:

Počasí.


Hlídač afrikánů.


Provedení:

Vlaky, busy a pěšky.


Trvání:

Cca 5,5 hodiny (10:10—15:32).


Současné umění potštýnské.


Trasa:

Z litického nádraží po červené na západ na silnici. Za mostem se značkou doleva dle lomu, u Husova pomníčku rovně k Myší díře. Od ní po pravem břehu Orlice k dalšímu mostu. Přes něj a po levém břehu poprava po silnici pod hrad. Zde hospoda Zátiší zavřená! Držíce se silnice učiníme s ní a s řekou oblouk k poalwdnímu litickému mostu, kdež se setkáme opět s červenou. S ní přes most a zas po pravem břehu střídavě se značkou či bez ní až k železničnímu mostu rozloučit se s Divokou Orlicí.

Odtud polňačkou k Holému kopci. U něj doprava na hlavní cestu s červenou, kde doleva na začátek silničky do Brné. Přes Brnou a trať do Potštejna, kde výjdeme na Ústecké ulici. Po ní dolu doprava na křižovatku, kdež vpravo restaurace Slavie nalézá se. Zde vzali jsme zavděk obědem a zakončili 1. čast výletu.


Body na trase:

Litice n. O.: nádraží (378 m), u hospody Zatiší (366 m), na 4. mostě (355 m); břeh Orlice za altánem, před stoupáním (335 m); ve stráni nad řekou, proti Kamarádu (364 m); u řeky, proti Kamarádu (332 m); na kraji chatařské kolonie (329 m); železniční most přes Orlici (337 m); místo Drakiády na cestě k Holému kopci (353 m); Brná, začátek silničky (371 m);železniční přejezd mezi Brnou a Potštejnem (325 m); Potštejn: vstup na Ústeckou ulici (329 m), restaurace Slavie (317 m), náměstíčko u Floriána (318 m), nádvoří pivovaru Clock (305 m), náměstíčko před cukrárnou (303 m), u bývalé plovárny na Lázeňské (302 m), ústí ulice K Nádraží naproti zámecké zahradě (314 m).


Délka trasy:

Cca 18 km pěšky;-)


Slunečnicobraní.


Počasí:

Jasno, 1 °C (měřeno ráno v 7:00 SEČ v B.)


Beránek Boží evangelický.


Památky:

Litice:

Památník M. J. Husa, štola Myší díra pod hradem, hrad, kaple Krista Dobrého pastýře, lovecký zámeček, hřbitov v Záchlumí.

Divoká Orlice:

Vyschlý vodopád nad T.O. Kamarád, železniční most.

Brná:

Dětské hřiště u altánu, zděnná zvonička, železniční most, kamenný kříž na konci obce.

Potštejn:

Hrad nad městysem, milé sochy na Ústecké ulici, sousoší Svatých se svatým Floriánem na sloupu, dřevěná kašna vedle, kostel sv. Vavřince s Pietou vedle, opravený zámek, pivovar Clock, Vojenské muzeum, stará plovárna a zámecký park.


Avizo na sloupku.


Vlastivěda:

Divoká Orlice a vodstva s ní související;-)

Jedovatý durman obecný na chodníku ulice Na Městečku a hrachor vonný prorůstající živý plot na Ústecké ulici v Potštejně.


Vinobraní.


Občerstvení:

Potštejn, restaurace Slavie: Staropramen 10°a 12°.


Zprivatizovaný zubr v Potštejně.


Zážitky:

Většina amatérů málem v Týništi odjela jinám! ČD neztácí humor.


Jiné:

Podzim.


Snad holubičky?


Hodnocení:

Na škále 0 až 5 bodů dávám 3,0 body.

 


Známka


Odkazy

 


Fotky 1 — Aktéři

Na lávce k loveckému zámečku v Liticích.

Na konci chatařské kolonie.

Dětinské radosi starců.

A přece se letí!

Věrní ideálu: Všetci kradnú!

Nad jídelním lístkem ve Slavii.

V zrcadle času před ní.

Pod Floriánem.

Kronika


Divoká Orlice bez komentáře.


ja:

Užiju práva editora a bych si ušetřil práci, ponechám se opět prvým. Mám-li nějak zhodnotit výlet, byl pro mne spíš zklamáním, protože jsem byl natěšen na řeku, na její příběh, na jeho melodii a půvab. Nic z toho, nevím proč, se letos nedostavilo a nekonalo.

Snad to bylo světlem, chladem, nepřístupností, ale i neobvykle zvýšenou hladinou řeky, prostě veškeré kouzlo krásné Orlice bylo totam. Nevím jak na tom byli ostatní, než hádám, že si ani nevšimli, že je něco jinak, protože převážně povídali a šli jak dobře natažené strojky. A to až velmi překotně, takže jsme se vlastně ani nikde pořádně nezastavili.

Své zajisté udělalo nízké sluníčko a chladný stín, item ta větší voda a příroda, která pilně zarostla břehy. Třeba abychom viděli na Kamaráda musili jsme až k vodě, protože jinak bychom přes balsamíny a rákosí nic neviděli. Dtto se opakovalo na konci putování dle řeky, v chatařské kolonii pod železničním mostem. Ten už také není skoro vidět skrz vzrostlé jívy. Prostě mohl bych si stěžovat ještě víc než do aleluja, leč nebylo byto k ničemu, stehjně to nemůže vypovídat o ničem jiném, než o mně samotném a mém kmetském zbídačení.

Budu se raději věnovat dvojvýletu, z kterého se snadno stal jednovýlet, neb až na nás dva s Mirkou nikdo neměl kuličky a nikdo, výjma mne, neměl chuť vůbec něco takového začít a zaštiťovali neúčastí v prvém dílu Kuličkiády, item Karlem, který s námi dnes nebyl, že by to neplatilo. Jo, opravdu nám chyběl, mně tedy určitě, silně jsem postrádal někoho jako on, soutěživého a schopného švandy, který se nebojí, když přitom utrží nějaký šrám na své pověsti.

A ani na Drakiádu by snad ani nedošlo, kdybych jediný něměl draka a netrval na ní, takže jsem se hravě stal Mistrem draků TSA pro sezónu 2018. Ne že by mi to poskytlo nějakou radost, neb ostatní na mne útrpně čekali, až se vyblbnu, to se pouští draci fakt blbě.


Divoká Orlice v plné kráse dle Evy.


Eva:

Ráno fakt kosa — šedivák, Míra oškrabal logana. Žoli nadšená. Jedem do Potštejna vyhlídkovou trasou přes Sloupnici, Sudslavu a nakonec přes Záměl, silnice do Potštejna se opravuje, tak na hlavní.

Na nádraží chvíli čekáme na spěšný vlak z Pardubic do Letohradu. Ale staví i v Sopotnici. Pak tunel a Litice. Z vedlejšího vagonu vystupují Milena, Mirka a Vašek.

Cestou jsme zašli k jezu a Myší díře, kam už se nedá jít. Hospoda ještě zavřená, tak směr Potštejn. Jesště se rozhlížíme z lávky k hájovně — zámečku. Pak už klasika podle vody, je hezky, nikde nikdo, až na člověka na břehu, sedí doslova za bukem a pije limonádu.

Přes skálu nelezem, ale sestoupili jsme ke břehu až dál, Kolem chatiček dál. U chaty Kamrád mají nový totem, ale vodopád není.

Pak rozhlížení ze žlezničního mostu a přes Brnou už do Slavie na obídek.


Tajemné květy potštejnského živého plotu, nejspíš Lathyrus odoratus.


Mirka:

Ráno byl šedivák, musela jsem se více obléknout. Do Chocně jsem dojela sama, potom se připojila Milena s Vaškem. V Týništi si z nás dělali srandu, prohodili informační ceduli a málem jsme jeli na druhou stranu. I paní průvodčí tomu nevěřila.

V Liticích měli zavřeno a tak první osvěžení bylo až v Potštejně.

Brodění přes Orlici se nekonalo, neboť by nám umrzly nohy, ale cesta podle řeky byla kouzelná. Jaromír splnil i pouštění draka.


Kamenná kultura v Potštejně.


Vašek:

Příjemná procházka pěknou přírodou a pěkné počasí a tak pohoda a dobrá nálada.

Tak ať nám to takto vydrží a dále s pohodou.


Bývalá plovárna.


Milena:

Pěkný výlet, ale zase zklamala cukrárna. Těšila jsem se, protože s turisty jsme zde jen v úterý, a to mají vždy zavřeno. Dnes je středa a zase jsem bez trubiček, protože mají DOVOLENOU!!! TA DRZOST! Tak asi naplánujeme výlet ke konkurenci do Chrasti.


Kus dřeva.


ja.:

Jak vidno je velmi nebezpečné uzurpovat si právo editora a psát něco napřed bez kontextu následného, než jsem dospěl sem na konec, musel jsem se kát, neb jsem svým spoluvýletníkům hrubě křivdil. Jsem rád, že jsem se mýlil, a že v nich výlet zanechal víc než ve mně.

Než marná sláva, v Brné jsme byli na můj vkus moc rychle a kdybych neměl poprvé s sebou svou hůl, nevím jak bych se do Potštejna dobelhal. Zato odměna v podobě Slavie byla zasloužená a mohu potvrdit, že smíchovské pivo není špatné a dá se pít;-)

Než se na mne sesypou jeho příznivci, předesílám, že mám Staropramen rád, ač znám lepší piva, a ve Slavii jsem jich udělal víc než pár!

Také ostatní se snažili, než většina spoluvýletníků zhrzena zavřenou cukrárnou, byla pro předčasný odjzed nejbližším spojem domů. Jedině naše benátská sekce odolala a po jich odchodu se jala nadále plnit naplánovaný itinerář. Vrátili jsme se na Ústeckou a vystoupali až na ulici Na Brnou, kterou jsme do Potštejna dorazili, a zde zahnuli doprava do uličky Na Městečku, která nás dovedla na plácek s kašnou, kdež neobvyklý sv. Florián na sloupě se nachází, dole doplněn dvěma neznámými svatými.

Odtud jsme sešli dle hotelu Praha a kostela sv. Vavřince na ulici Jarníkovu a brali se na další piva do zdejšího řemeslného pivovaru Clock. Žel neměli dnes na čepu ani jedno jich spodně kvašené pivo, tudíž jsme ejly oželeli a rozhodli se též výlet ukončit. Přeci jen ta cukrárna dole je prostě nezastupitelná.

Eva se vrátila ke Slavii a tudy k nádraží pro auto, my s Žolinkou si ještě užívali Potštejna v ulici Lázeňské, Školní a U Splavu, než jsme vyšli na Českých bratří a nechali se naložit na kraji ulice K Nádraží. Vše další už se amatérské turistiky netýkalo, pročež konečně končím!


A kameny v řece.


Žolinka (v překladu):

To bylo všecko?!!!

 


Fotky 3 — Co zbylo

Řeka v Evině podání.

Milena v mém pojetí.

Pokus o dobytí mostu.

Neodpočinek v Brné.

Kus Potštejna.

Větší díl skoro před cílem.

Šero ve Slavii.

Žluklý stařec středem pozornosti.

Travičství kvete v každé obci (Datura stramonium).

Osekaný Svatý Vavřinec.

Srdce protknuté podzimem na dlažbě maloměsta. (Foto Eva)


Doprovodné texty

STÁTNÍ HRAD LITICE

NÁVŠTĚVNÍ DOBA:

Březen 30.3. a 31.3. 9:00 — 16:00 h
Duben sobota, neděle, svátky 9:00 — 16:00 h
Květen — Srpen úterý — neděle, svátky 9:00 — 17:00 h
Září — Říjen sobota, neděle, svátky 9:00 — 16:00 h

Poslední prohlídka je na konci návštěvní doby.
Vstup do hradu a na vyhlídkovou véž s průvodcem — 35 min.
Při malé návštěvnosti vstup bez průvodce.

Plné vstupné 90,— Kč
Rodinné vstupné 240,— Kč
Snížené vstupné 60,— Kč

Snížené vstupné:
děti 6—18 let, studenti 15—26 let, senioři nad 65 let, držitelé karty - EYCA, ISIC, ITIC, ZTP nad 18 let. Klub českých turistů (karta — EUROBEDS), dospělí na vstupenku Zoo Liberec

Vstupné pro organizované skupiny dětí do 6 let 20,— Kč

Vstupné pro organiz. skupiny od 15 let a dospělí 80,— Kč

Volný vstup:
děti do 6 let, zaměstnanci NPÚ a AMG, ICOM, ICOMOS, Národní muzeum, novináři po předchozí akreditaci, volné vstupenky vydané NpÚ, Držitelé průkazů ZTP do dovršení 18 let, ZTP/P a průvodce ZTP/P, Pedagogický doprovod — 2 osoby (na skupinu 20 dětí)

Adresa: Národní památkový ústav IČ: 75032333
Správa státního hradu Litice, 564 01 Žamberk DlČ: CZ75032333
Správce hradu: ing. Dalibor Urban, telefon: 603 232 212 RČP: 1002797144

ww.hrad-litice.cz e-mail: hrad.litice@seznam.cz

Opis z cedule pod hradem v Liticích.


OBECNÍ CESTA NA HRAD A K ULICI FABRIKA

Za zahradami vlevo do kopce vede křížová cesta k poutnímu kostelíku sv. Jana Nepomuckého na hradě; po cestě směrem vzhůru, poblíž studánky z ní odbočuje pěšina na Bendlovku.

Cesta vlevo dolů vede k ulici Fabrika, která vznikla v polovině 18. století jako čtvrť potštejnských tkalců.

Opis z cedule pod hradem v Potštejně.


Zde se narodil
dne 25. V. 1848 univ. prof.
Dr. Jan Urban Jarník

Opis z cedule čp. 36 v Potštejně.


Jednota bratrská

UNITAS FRATRUM

Jednota bratrská — církev Českých bratří — byla založena roku 1457 v nedalekém Kunvaldu. Jedním z biskupů byl Jan Amos Komenský. Po nucené emigraci v době pobělohorské byla Jednota bratrská obnovena roku 1722 v Ochranově. Do naší země se vrátila v druhé polovině 19. století a první obnovený sbor vznikl v roce 1870 právě v Potštejne. Ochranovské sbory jsou dnes částí největší protestanské církve u nás — Českobratrské církve evangelické — a zároveň jsou samostatným distriktem světové Jednoty bratrské. Kostel byl postaven v roce 1899.

Bohoslužby: v neděli od 9:00

Opis z cedule u evangelického kostela na Českých bratří v Potštejně.


Fotky 2 — Kulisy a rekvizity

Pamník M. J. Husa v Liticích.

Dva hrady v Liticích.

Divoká Orlice tamtéž.

Nový totem u Kamaráda.

Starý kříž v Brné.

Pumpa V Potštejně na Ústecké.

Lavička u kašny pod Floriánem.

Deska s rodákem.

Plácek u cukrárny.

Thuje s kočkou na Lázeňské.

Kus zdi zámeckého parku.


Zpět