logo TSA

DOKUMENTACE

náhradního výletu na Lucký vrch

v pátek 23. srpna 2018


Data


Pořadatel:

ja.


Účastníci:

Eva, Karel, Milena, Vašek, Žolinka & ja. (6).


Omluveni:

Mirka.


Příznivci:

Hodný pan řidič autobusu z Poličky do Pusté Rybné, který na nás počkal.


Provedení:

Vlaky, busem a pěšky.


Trvání:

Cca 6 hodin (11:10—17:09).


Počasí:

Jasno, 12 °C (měřeno ráno v 7:00 v B.)


2 dřevěné plastiky

Moudré sovy naproti Hlučáku.


Trasa:

Z Pusté Rybné po červené přes Kobylí na Lucký vrch. Z něj po žluté přes Dědka a Jeruzalém do Borové na vlak. (Podrobněji, viz zápisy do kroniky.


Body na trase:

Pustá Rybná: hostinec Hlučál (600 m), evang. kostel (607 m), hřbitov (604 m); záchraná lavička u silničky nad Rybnou (632 m); nejvyšší místo silničky do Kobylí (686 m); Kobylí (678 m); křižovatka Pod Luckým vrchrm (675 m); altán chaty na Luckém vrchu (728 m); Na Dědku (716 m); odbočka na Jeruzalém (724 m); Jeruzalém (708 m); rozcestí Pod Blatinou (694 m); Borová: kraj (615 m), hostinec Roubenka (623 m), nádraží ČD (620 m).


Délka trasy:

Cca 8 km pěšky;-)


značky na kmenu jeřábu

Turistické barvy podzimu.


Památky:

Kostel sv. Bartoloměje s převážně evangelickým hřbitovem, evangelický kostel bez hřbitova a polygonální stodola v Pusté Rybné, křížky v Kobylí a v Dědku.

Coby lidové umění figurují porůznu ze dřeva vyřezaní trpaslíci a jiné potvory.


věžička kaple

Chlouba katoliků mezi evangelíky, detail kostela sv. Bartoloměje v P. Rybné.


Přírodniny:

Potoky Hlučál v Pusté Rybné a Černý potok v Borové.

Z rostlinstva všude veskrze prosychající stromy. V Rybné bují zahradní květiny a obří houby.

Ze zvířectva spatřena veverka (P. Rybná), kočka (Kobylí), psi (většinou v Hlučálu), krávy a koně (Dědek) a ovce (Jeruzalém).


2 vatovce

Hřbitovní houbí.


Občerstvení:

Pustá Rybná, hostinec Hlučál: Polička 10°.

Lucký vrch, Chata na Luckém vrchu: Hlinsko 10°, Polička 11°.

Borová: hostinec Roubenka: Bernard 10°a 12°, Polička 11°.


kámen, pivo a klobouk

Rekvizity možného mudrce.


Zážitky:

Pokec s kosícím pánem o bídném suchu, hanebném počasí, kradoucích spoluobčanech a běhu dnešního světa, jenž k divným koncům spěje, item s jeho paní o kytičkách a zelenině na jich zahrádce.


Jiné:

Úžasné výhledy na Českomoravskou krabatinu i jiné hrbolatiny;-)


SPZ historické maringotky

Nečekaný artefakt?


Hodnocení:

Na škále 0 až 5 bodů dávám 4 body.

 


Známka

hory, lesy, stavení apřed ním bílá kráva na zelené louce.

Odkazy


Fotky 1 — Aktéři

Vašek zkoumá jestli něco nezbylo.

Karel zhrdá náboženstvím.

Zato obdivuje máry.

Eva opouští hřbitov míře do hospody.

Slalom mezi překážkami.

Eva s žoldou leží na trávě.

Odpočinek nad Rybnou.

Vašek nevěří ukazatelům.

Vašek věří kazatelům.

Pánové se zpožďují pod Lucákem.

obdivuji kytky v koflíku

Dámy ochají na Lucáku.

Dámy sestupují za Jeruzalémem.

Všichni se noříme do stínu Blatiny.


Fotky 2 — Okolnosti

Divý skřet ve třešni v Kobylí.

s ukazately nadmoř. výšky 721 m a šipkou na Lucký vrch.

Samorost za Dědkem.

Křížek u Dědka.


Fotky 3 — Detaily z Rybné

Klika od kostela.

Herberk u stodoly.

spadlá omítka ze zdi evangelického kostela v Pusté Rybné

Stín neznámého turisty.

okénko se záclonou

Vítězství křivek.


Fotky 4 — Přírodniny cestou

Kočka kobylí.

bříza ovíjí břízu

Břízy lesby!

Zvonek řepkovitý (Campanula rapunculoides)

Zvonek neluční.

Lnice obecná (Linaria vulgaris)

Zaječí pusinky.

Pupava bezlodyžná (Carlina acaulis)

Chleba chudých.


Fotky 5 — jedna speciál

Řezané pivo větší než Karel!

Karel šokující velkým pivem!

 

Kronika


Observatoř na Bučkově kopci alias nepřítel naslouchá.


ja:

Od rána byl nervák! Začal o půl deváté, kdy zděšený Vašek volal z Chocně, že rychlík do Svitav má 15 minut zpoždění. Honem jsem hledal, kombinoval a skládal náhradní dopravu, ale bylo to skoro beznadějné, jedinou naději skýtal pohled na odjezd osobáku ze Svitav do Poličky v Idosu, který vykazoval stejné zpoždění, jako rychlík, kterým měli výletníci do Svitav dojet.

Zpoždění ovlivnilo též naše rozhodnutí jet do Poličky autem, že kdyby dosáhlo hodnoty, že by spoluvýletníkům ujel ve Svitavách i následný autobus, že bychom pro ně dojeli. Nakonec toho nebylo třeba, navazující osobák ve Svitavách spořádaně vyčkal. Nyní zbývalo pozdržet autobus v Poličce, aby neodjel do Rybné dřív než dorazí zpožděný vlak. I to jsme nakonec vyřešili. Eva s Žolinkou ostaly na nádraží čekat na opozdilce a já zatím sváděl řidiče autobusu, aby ještě chvíli posečkal, že bude mít víc pasažérů.

Dopadlo to skvěle, vešli jsme se do limitu pěti minut, dokdy byl ochoten čekat a on dobře udělal, byla nás v autobuse většina. Jeli jsme z Poličky kolem Tyršova domu do Kamence, Sádku a Telecího, kde viděno z autobusu zřejmě funguje hospoda, nahoru skoro na Lucák, abychom o kus dál sjeli dolů do údolí Hlučálu, tedy do Pusté Rybné, odkud je všude blízko, alespoň dle ukazatelů.

Na pivo bylo skoro brzo (ač padly takové návrhy, neb hospoda právě otevřela), tedy dopřáli jsme si předobědní procházku po místních pamětihodnostech, kterých naštěstí moc není a všechny se nachází příjemně blízko hospody.

Začali jsme polygonální roubenou stodolou, kolem které se jde k místnímu evangelickemu kostelu, kam jsme se málem nedostali, neb u stodoly byl menší skanzen starých zemědělských strojů, které bylo nutné podrobně prohlédnout a okomentovat — doufám, že o tom Vašek něco napíše — a o kus dál jsme se potkali s místním občanem, který u chalupy kupíroval kosou 5 cm trávu na 3 cm a byl zjevně rád, že ho někdo vyrušil. Probrali jsme počasí, sucho, okolní lesy, kurovce i jiné škůdce a málem jsme se neutrhli.

Následný evangelický kostel ničím nevyniká, víc pozornosti získala veverka, hopkající dole u potoka po louce. Zato v něm větrali a mohli jsme zhlédnout jeho strohou jednoduchost uvnitř. Protože to byl nejsevernější bod naší vycházky, obrátili jsme a vydali se dobýt jižní.

Starostlivý sekáč se dosud činil a opět jsme uvázli a zapovídali se a když už to vypadalo, že se přece posuneme dál, objevily naše dámy přilehlou zahrádku, v níž se stala předmětem obdivu květinová výsadba, najmě cibule. A zrovna v momentě, kdy se vracela majitelka zahrádky z nákupu. Došlo na další delší rozpravu, čímž zbylé pamětihodnosti, katolický a zjevně opuštěný kostel sv. Bartoloměje (byl zavřen a dle vzrostlých otav kolem delší dobu) s protějším, převážně evangelickým hřbitovem musely čekat. Než nevynechali jsme je a poslednímu se dostalo větší pozornosti, neb tu mimo náhrobků rostly také houby! Tím byl naš kulturní program vyčerpán a my přiměřeně zlačněni, bychom o další kulturu neusilovali.

Obchvatem kol hřbitova, po silnici do Milového jsme se vrátili na náves a konečně zapadli do útulného, dalšími hosty rychle se plnícího Hlučálu na oběd, který se trochu protáhl, protože jediná hostinská nemohla přes všechnu svou svižnost stihnout obsloužit tolik hladovců. Snažila se velmi a kmitala vskutku ukázkově, leč bylo to nad lidské síly! Jinak si nemůžem stěžovat, výtečně se tu čekalo na příjezd dalšího autobusu z Poličky, jímž mohla, leč nepřijela Mirka.

S poznáním, že nás víc nebude jsme začali výletit. Vzali jsme to rovnou od hospody po červené, do zarubané uličky mezi chalupami, kde něco složitě kopali, bychom na následných humnech jako znalci volilli zkratku strání nahoru na silničku do Kobylí, neb se nám nechtělo kroužit s ní nad Rybnou. Pravda, nahoře jsme museli dobu hledat ztracený dech, než spojili jsme nutné s užitečným, neb bylo na co koukat. Další postup byl snadný, byl po srdce potěšující silničce, která nás dovedla s turistickou červenou přes Kobylí až na Lucký vrch, kde jsme spočinuli ve stínu zanedbaného altánu, neb k lípám je odtud daleko.

Když jsme se dostatečně pokochali zdejšími výhledy a moky, mohli jsme vyrazit na poslední část naší pouti, po žluté Cestě T. Novákové, přes Dědka, Jeruzalém a Blatinu dolů do Borové. Nebylo to jen tak, opět jsme se nevystříhali jevení názorů, které se dnes týkaly záchrany planety a bylo jasné jak nebe nad námi, že se v nich neshodneme.

Natěstí malebná krajina kolem a záhy Borová se svou Roubenkou přerušily naše sváry a poslední piva s jinými tématy nás opět stmelily, než jsme hospodu trochu překotně opustili, kvůli borovskému chlebu, který Milena nadhodila. Zpozdili jsme se sice jen o pět minut, stejně jako následný vlak domů, leč marná slába, borovský chleba jsme si jím neodvezli. Se zpožděním jsme začli, se zpožděním jsme skončili.


Nápis: Domov důchodců, Památky a zříceniny.

Cedule na pojízdném domově.


Eva:

Ráno trochu problém — vlak od Chocně zpožděný — jestli stihnou přípoj ve Svitavách? Nakonec jo. Zatím autem do Poličky, Míra na busáku drží autobus, já u vlaku popoháním výletníky — a jedem do Pusté Rybné.

Ubytovací hostinec Hlučál nás zatím nezlákal, jdeme ke kostelu kališnickému a cestou rozprávíme s místním hospodářem o suchu, lesích, počasí a kradení balíků sena a s jeho ženou o zahrádce — kytkách a zelenině, což jí fakt jde.

Pak ke kostelu katolickému a hřbitůvku (kališníků je víc). Jedna paní se jmenovala Janovéfa Žáková (1990 — 1961) U márnice rostou pýchavky.

Pak na obídek do Hlučálu, jídla dobrá a levná, u vedlejšího stolu chundelatá psina Dášenka, další psi moc velcí.

Pak už do kopce funíme směr Lucák, loukou plnou třezalky tečkované a zvonečků. Meziodpočinek u lavičky v zatáčce.

U baráčku před silnicí také super zahrádka s kytkama a zeleninou, na prostranství uprostřed srovnaného dřeva mají rajčata v pytlích.

Na Lucáku pivko Rychtář a rozhled po okolí. Pejsek čivava tu dnes není, tak se Žoli nudí.


Kamenná budka s kamennými ptáčky a oblázky jako zrním.

I mrtví sypou ptáčkům!


Vašek:

Výlet pohoda.


Pustý Rybenský hřbitov.


Karel:

Nevím kam s očima. Všude kolem krásná, oči přitahující pahorkatina, oděná v lesní háb, nebo polním porostem nebo do cyklotriček.

Pivní pěna pivu sluší, oči pod tričkama cosi tuší.


Štít statku naproti hřbitovu v Pusté Rybné

Mrtvé oči Pusté Rybné.


Milena

(zatím se nevyjádřila)


Pijte poličské pivo na Luckém vrchu

Reklamní baner na autobusové zastávce pod Lucákem.


ja.:

Jak máme rozumět těm očím pod tričkama? To jako všechny ty prsaté výletnice vůkol, které se kolem Karla předvádějí, mají čtyři oči? A co ty druhé dvě oči tuší?

Nebo jim chce Karel strčit své pod jejich trička? No, to by bylo opravdu neslušné a snížilo by Karla v našich (dvou) očích, které poctivě obdivují kopce kolem...      

Ať už v tričkách nebo v kraťasech.)* Inu, je na co se dívat...

ČM krabatina je nádherná!!!

 

)* Zajímavé, že se vyskytují vždy v páru.


Žolda u poličského nádraží

Pes a stín na vlnách poličské dlažby.


Žolinka (v překladu):

Slušný!

 


Fotky 6 — Souvislosti

výletníci před Hlučálem v Pusté Rybné

Soustředění před hospodou.

Kousek od polygonální stodoly

Na kulturně důležitém rozcestí.

u polygonální stodoly

Dámy u kanónu?

u evangelického kostela

Milena vyhlíží veverku.

v útrobách Hlučálu vybíráme jídlo

Vašek si stěžuje na pomalou obsluhu.

nástup na zkratku strání nad Rybnou

Zatím dobrý.

už skoro nahoře na stráni

Melem z posledního.

opouštíme spásnou lavičku, kde jsme brali dech

S novou vervou kupředu levá.

na silničce do Kobylí

Užíváme si rozhledů.

v Kobylí

Závan civilizace.

Pod Lucpekem.

Rozpoložení mysli na Luckém vrchu.

Ve stínu altánu.

Jakýsi rozchod

Každý jinam?

focení krav

Krávy vlevo.

Dědci za Dědkem.

Dámy za Jeruzalémem.

Dámy na louce o kus dál.

Páni docházejí dámy ještě o kus dál.

Jakýs rozkol či oživení?

Nad Borovou.

V Borové.

V Roubence.

sháníme chleba

Před Quantem.

zkouška pozornosti, neb je v Poličce;-)

Na nádraží.


Doprovodné texty

VŠUDE KOUSEK
ČERVENÁ — na jih
Pod Luckým vrchem (bus) 2,0 km
Lucký vrch 2,5 km
Polička nám. 10,0 km
ČERVENÁ — na sever
Rybenské perníčky 1,5 km
Karlštejn 5,5 km
svratka 8,0 km
ZELENÁ — na východ
Blatina 1,5 km
Bukovina (kaple) 3,5 km
Borová u Pol. (Žst) 6,0 km
ZELENÁ — na západ
Březiny-Drašar, lípa (bus) 1,0 km
Březiny (bus) 3,0 km
Čtyři palice (vyhl. odb.) 5,5 km
LESY ČR Zelená pro vaše kroky
podporujeme značení turistických cest
MODRÁ — z druhé strany, na východ
Chalupy 1,0 km
U Roubené studně 4,5 km
Pustá Kamenice zast. 6,0 km

Mírně upravený opis ukazatelů z rozcestníku naproti Hlučalu v Pusté Rybné.


Fotky 7 — Landšafty

Polygonální stodola v Rybné.

Rybenský trojúhelník, kde ztrácejí se majitelé koleček.

Pohled na Luckou chatu.

Další pohled i výhled.

Výhled z Lucáku na Telecí.

A na Poličku.

Jeruzalémské ekovce.

 


Zpět