logo TSA

DOKUMENTACE

X. Drakiády nad Prosečí

v pátek 18. října 2019


Data


Pořadatel:

ja.


Účastníci:

Eva, Milena, Mirka, Vašek, Žolinka & ja. (5 osob a 1 psina).


Příznivci:

Svým způsobem počasí, ač v tom zásadním totálně selhalo. Nefoukalo;-(


Ani ten se Na Ohradě netočil.


Počasí:

Zataženo, bezvětří a 9 °C (měřeno ráno v 7:00 SEČ).


Provedení:

Pěšky s nelítáním!


Trvání:

Cca 5 hodin (9:50—14:45).


Délka trasy:

Cca 8 km pěšky;-)


Okno posekanecké myslivny.


Trasa:

Ze zastávky autobusů Proseč-Posekanec po cyklostezce Maštale 9 k rozcestí Pod Posekancem.

Odtud po CS Maštale 5 až na silnici Proseč- Borová v Pasekách. Zde doleva nahoru po silnici až k rozhledně Terezce, kde jsme marně zkoušeli lítat se svými draky.

Když jsme neuspěli, vraceli jsme po téže silnici dolů do Proseče. Cestou jsme se stavili v parku odbojářu gen. Svatoně a kpt. Sošky. Šli jsme vlastně po planetární stezce, po níž jsme Na ohradě odbočili ze silnice k městu.

Došli jsme až na Záboří k Prosečskému potoku, dle něhož jsme se u prodejny Coopu točili doprava Rychtářskou, kolmou k ulici Na Skalce, kde jsme přešli vlevo přes Prosečský potok a vyšli Na Bosně na Zábořské ulici. Po ní doprava na sever, kde se časem změní v ulicí T. Novákové, která vyústí na náměstí Dr. E. Tošovského pod kostelem sv. Mikuláše.

Na náměstí šikmo parčíkem kolem kašny na oběd do restaurace U rytíře Toulovce. Po dobrém obědě a pivu si doprohlédneme náměstí a vyčkáme na něm a na sluníčku odjezdu autobusu do Litomyšle.


Body na trase:

Zastávka busů Proseč-Posekanec (532 m); panská myslivna Na Posekanci (543 m); rozcestí Pod Posekancem (512 m); odbočka ke studánce U Huberta (591 m); odbočka na Paseky (631 m); konec lesa (634 m);
Paseky: silnice na Borovou (619 m), pokladna Terezky (624 m), louka Drakiády u Terezky (625 m), vchod do Parku odbojářů (600 m), pomník-stela v parku (598 m), odbočka Planetární stezky ze silnice (584 m);
Proseč: Křižovatka Na Růžičce (547 m), Na Bosně (538 m), konec T. Novákové (521 m), horní konec náměstí (522 m), U Toulovce (520 m), zastávka busu do Litomyšle (517 m).


Neznámé pohanské zvyky v Proseči.


Památky:

církevní:

kostel sv. Mikuláše a evangelický kostel v Proseči, kaple sv. Josefa a P. Marie v Pasekách, Ukřižování před kostelem a sloup se Sv. Trojicí v Proseči na náměstí, českobratrská Archa pod evangel. kostelem.

pamětní:

park gen. Svatoně a kpt. Sošky v Pasekách, stela a pomníčky tamtéž, památník obětem světových válek a obětem holokaustu v Proseči.

kulturní:

bývalá panská myslivna na Posekanci, rozhledna Terezka a obrazárna v altánu Pasecký ples pod ní, kašna s kohoutem na náměstí v Proseči, Muzeum dýmek, pošta, dětské a bikekrosové hřiště tamtéž.


Muchomurky zpod Terezky.


Vlastivěda:

Přírodní rezrvace Maštale.

vodstva:.

Novohradka, Prosečský potok a odtok Posekaneckého rybníku.

Rybníček na Posekanci a 3 bezejmenné rybníčky Na Ohradě a jeden Na Sklárně v Proseči.

Studánka pí. Staňkové na Posekanci, Hubertova a Prdlavá v lese před Kancovinou.

stromy:

památné v parku odbojářů na Pasekách.


Nabídka jídelny Elma.


Občerstvení:

U rytíře Toulovce, Proseč: Polička 10°a 12°.


Modré oko.


Zážitky:

Zklamání z bezvětří!


Jiné:

Bonsaje na zahradě Na Ohradě a nákladní elektrojkolka Na Růžičce v Proseči.


Pasecký autoportét.


Hodnocení:

Na škále 0 až 5 bodů dávám 3,5 body kvůli výhledům.

 


Známka


Odkazy

 


Fotky 1 — Aktéři

Pod Posekancem.

V Pasekách na silnici do Borové.

Milena v dračí dílně.

Eva se svým rákosníkem.

MIlena s Žolinkou.

Rybníček Na Ohradě.

U cedule Planetární stezky.

Elektrojkolka Na Růžičce.

Kronika


Pasecké skulptury.


ja:

Dovoluji uvést předznamenání, v němž se nesla X. Drakiáda TSA.

Jako starý skoroskaut (a pionýr;-) byl jsem připraven na všechno, tedy i na bezvětří. Opatřil jsem totiž do zálohy papírový balón na horký vzduch, který jsem řádně vyzkoušel, a když obstál, sbalil ho a vzal s sebou.

No a když na Pasekách opravdu nefoukalo, nevýtáhl jsem hrdě svůj balón, bych Drakiádu slavně zachránil, neb už cestou v buse jsem zjistil, že nemám nejdůležitější součástku, bez níž je můj aparát na nic. Chyběla svíčka, která ho má hořením zvednout a udržet ve vzduchu!

Ostala v Litomyšli v autě na sedadle;-))


Krása paseckých luk.


Eva:

V nižších nadmořských výškách zataženo, ale cestou busem do Budislavi a na Posekanec se počasí vylepšovalo, takže z Posekance už jsme šli za sluníčka, na nebi jen malé obláčky.

Les lákal na houby, občas Milena nachází použitelné. Tentokrát jsme trefili do Pasek k rozhledně Terezce. Ani vánek! A to jsem celou cestu opatrovala MANU TUKUTUKU — maorského draka s rákosu a orobince (teda českého, podle novozélandského návodu). Navázala jsem ho a několikrát zkoušela při občasných závanech, leč marně. Tak snad v Benátkách, až bude foukat.

Rozhledna i krámek zavřené. Opodál park — památník padlých z 1. světové a dvou vojáků z odboje za 2. světové + dceřínná hrušeň z Litic a Lípa republiky z loňského roku.

Pak až do Proseče, na začátku celá čtvrť, kde je nejméně 1 pes u baráku a všichni šílí, že se Žolinka prochází venku. Ta si to užívá, ocásek hrdě nahoru, ani není zježená. Jdem kolem firmy Santé, kde šijí boty a pak nakoukneme i do krámu — spousta sympatických bot. Obídek U Toulovce v pohodě. Spořiví manželé naproti — 1 birrel + 2 sklenice, telefonující si objednává opravu teplometu.


Krakonošův altán pod Terezkou.


Mirka:

Cesta do Litomyšle je dobrodružství sama o sobě. Ve Třebové nevíte kudy pojedete, kde je zastávka, v kolik přijedete a v Litomyšli to je to samé.

Cesta od autobusu lesem byla příjemná podzimní přírodou.

Rozhledna Terezka byla zavřená, památník obětem válek byl pěkný, nečekala bych takový. Z planetární stezky jsme viděli jen Pluto. Jediná chyba byla, že nefoukal vítr, za to ale Jaromír nemůže!


Pohled na Terezku z Kancoviny.


Milena:

Dnešní setkání zaměřené na pouštění draků zhatilo naproszé bezvětří. Sluníčko nám krásně svítilo, ale vítr si na dnešek vzal dovolenou. Dokonce jsem za pomoci Jaromíra vytvořila vlastníma rukama malého dráčka, ale pokusím se ho poslat do vzduchu doma na zahradě. Takže se budeme těšit na další drakiádu a doufat, že nám bude trochu foukat do plachet respektive dráčků.


Vodník Na Ohradě.


Vašek:

Příjemná procházka s různými zastávkami a posezením u rozhledny Terezka a pokoukáním po kraji a přírodě a pěkném posezení v restauraci u Toulovce v Proseči. Lze si si přát tak dál pokračovat. TSA zdar.


Šikmá Terezka.


ja.:

Dnešní výlet byl pěkná ukázka jak ošidné jsou plány lidské, na druhou stranu jsme si užili krásného podzimního dne s užasnými výhledy na výsek roviny k Pardubicím. Výhledu na ostatní strany nám bránily lesy, kterými je pasecká planina obklopena.

Nebudu se rozčilovat nad zatvrzelostí počasí, nemá to cenu. Nejspíš mi chtělo dopřát ideální podmínky na mé balónové létáni a netušilo jaký jsem pitomec, je to prostě má chyba. Zato se pozastavím nad celkem úspěšnou provizorní dílnou, v níž jsme si s Milenou snadno vyrobili jindy použitelné dráčky. To byl dobrý vklad do výletu a měli bychom ho v příštích akcích lépe zužitkovat.

Eva a Mirka si draky dovezly s sebou a tak jediný Vašek kveruloval a budiž žalováno, že jediné na co se zmohl, bylo pokazit mou lítací vlaštovku naprosto neodbornými zásahy!!! Přesto bych si zasloužil diplom za jediný prokazatelně létající aparát, který se letošní Drakiády zhostil.

Následný park odbojářů je jakýmsi potvrzením genia loci, kdy chudý kraj kameníků, drvařů a pasekářů se dokáže vzepnout k výkonům, před nimiž nám z bohatších končin nezbývá než smeknout. Vůbec je to tady kraj uhledný, spořadáný a bohu jistě milý a je vidět, že jeho obyvatelé k němu přistupují s pokorou a úctou. Např. nevidíš tu nikde odpadky, kterými se u nás v nížině krajina jen hemží.

Než abych nezamluvil náš výlet, na krásné pokračování přes Martinice a Pastvisko ksem se už necítil a tak jsme to vzali po Planetární stezce rovnou do Proseče, k jejiž tvůrcům budiž poznamenáno, že kdyby jeden neměl mapu, z reálu nic nepozná. Jest velmi bídně značená!

Protože však není kam zabloudit, došli jsme bez problémů do do Proseče na oběd. Nejdřív jsme to chtěli zkusit v jídelně Elma na Zábořské, naproti Tescomě, ale neuspěli jsme — měli už v podstatě po fajruntě a tolik porcí by už dohromady nedali. Nezbylo nám než pokračovat na náměstí, kde bývalý hotel Hornička už je ve stavu, že provozuje restauraci. Bohužel, zatím jen jako pivnici, která otevírá až v pět odpoledne. Zkoušet znovu Míru jsme si netroufli a tak volba byla jednoduchá, zbyl nám Toulovec, vůči němuž mám jedinou výtku, že je v něm málo světla;-(

Po dobrém obědě a posezení u poličských piv vydali jsme se obdivovat krásy prosečského náměstí. Naše dámy se jaly vehementně zkoumat zdejší krámy, my pánové se jen tak poflakovali při čekání na ně. Nakonec jsem se také uplatnil, v prodejně Borovské pekárny jsem koupil chleba, který jsme si pak jako jedlou památku na Proseč vezli domů.


Pomníčky v parku odbojářů.


Žolinka (v překladu):

To bylo všecko?!!!

 


Fotky 3 — Co zbylo

Paseky se zastávkou U pomníku.

V parku generála Svatoně a kapitána Sošky.

Na Planetární stezce.

Čištění brýlí Na Ohradě.

Mezi lukami před Prosečí.

Procházíme staveništěm na Záboří u zavřeného Coopu.

Na ulici T. Novákové s výhledem na kostel sv. Mikuláše.


Doprovodné texty

O STROMECH

Dceřiná hrušeň vypěstovaná z roubů památné Lidické hrušně, která jako jediný ovocný strom uprostřed obce přežila vyhlazení Lidic.
Památným stromem byla prohlášena 11. 7. 2007 V seznamu památných stromů je vedena pod kódem 4930.
Vysazena v parku Gen. Svatoně a kpt. Sošky na Pasekách žáky základní školy Proseč dne 1.11. 2015.

Lípy republiky 1918—2018
Lípa republiky
(Lípa srdčitá — Tilia cordata Greenspire)
vysazená dne 28. 10. 2018
občany obce Paseky a města Proseč
u příležitosti 100. výročí vzniku Československé republiky.

 

Z cedulek v parku Gen. Svatoně a kpt. Sošky na Pasekách


O ROZHLEDNÁCH

Toulovcova rozhledna stoji na Jarošovském kopci ve výšce 539 m n.m. mezi obcemi Jarošov u Litomyšle a Budislav v okrese Svitavy. Rozhledna měří 15 metrů a má 2 vyhlídkové plošiny.

Rozhledna Terezka byla vystavena v lokalitě na Pasekách nad Prosečí ve výšce 626 m n. m. Její výška je 28 metrů. Má jednu hlavní vyhlídkovou plošinu umístěnou ve výšce 25 metrů a čtyři mezipatra.

Rozhledna Borůvka se nachází u obce Hluboká ve vyšce 460 m n. m. Své jméno získala podle názvu lokality „Na Borůvčí“, nad kterou ční do vyšce 18,5 metrů. Díky netypickému vzhledu patří k nejkrásnějším rozhlednám v kraji.

 

Z informační cedule pod rozhlednou Terezkou.


O PLUTU

Co víme o tělese
Pluto je kosmické zěleso, které bylo do roku 2006 devátou planetou sluneční soustavy. Následně bylo překlasifikováno a zařazeno do nově vzniklé skupiny tzv. trpasličích planet. Pluto objevil v roce 1930 americký astronom Clyde Tombaugh. Někdy se v souvislosti s Plutem dokonce mluví o trpasličí dvojplanetě. Zcela totiž neplatí, že měsíc Cgaron obíhá kolem Pluta. Obě tělesa totiž při své rotaci rotují kolem společného těžiště, které se nenachází uvnitř dominantního tělesa jak bývá bžné. Obě tělesa jsou k sobě také neustále přikloněna stejnými polokoulemi, neexistuje zde tedy měsíční východ ani západ. Pluto je kamenné těleso pokryté silnou vrstvou zmrzlého dusíku o přibližně třetinové velikosti našeho Měsíce. Vyšlo najevo, že kvůli nízké
gravitaci je atmosféra Pluta mnohem rozptýlenější nad povrchem než u jiných těles, a tvoří tedy modrý opar složený převážně z dusíku uvolňujícího se z povrchu. Neobvyklá je i jeho výrazně excentrická orbita, díky které se během oběhu dostává v určité části své dráhy blíže ke Slunci než Neptun. Jeho oběžná dráha je také oproti rovině oběhu ostatních planet (tzv. ekliptice) výrazně skloněná. V roce 2015 se na Pluto zaměřila při průletu sonda New Horizon, která získala první konkrétnější vědecká data pro jeho výzkum, mezi nimi i první detailní fotografie. Oběžná dráha Pluta se také již řadí do prostoru tzv, Kuieperova pásu, což je oblast výskytu velkého množství asteroidů, planetek, trpasličích planet a kometárních jader obíhajících kolem Slunce.

Původ jména
Jméno Pluto bylo po jeho objevení vybráno z návrhů došlých z celého světa. Jde o jméno římského boha podsvětí, v řecké mytologii pak Hades, které jako návrh zaslala jedenáctiletá školačka z Oxfordu. Charon pak byl mýtický převozník duší do Plutonova podsvětí.

Věděli jste?
americká sonda New Horizonts odstartovala 19. ledna 2006 k průzkumu planety Pluto a dorazila 14. července 2015 již k „trpasličí planetě“ Pluto. Osm měsíců po startu byl totiž statu planety překlasifikován a planeta přeřazena do tzv. trpasličích planet. Zajímavostí je, že se na palubě New Horizonts nachází také schránka s částečkami popela objevitele Pluta Clyda Tombaugha.

 

Z cedule číslo 11 Planetární stezky.


PAMĚTNÍ DESKA PAMATCE PADLÝM VE SVĚTOVÉ VÁLCE

Mezi léty 1921 a 1924 probíhala veřejná sbírka vedená Sborem dobrovolných hasičl Proseč s cílem postavit pomník padlým spoluobčanům ve světové válce.

Bronzovou pamětní desku navrhl akademický sochař, bývalý legionář a bojovník bitvy u Zborova, Karel Babka z Prahy.

Slavnostní odhalení proběhlo 29. 6. 1934 za účasti občanů, zástupců obce, hasičů z Proseče a Záboří. V 50. letech byla deska odstraněna.

Na původní místo byla deska vrácena zástupci města Proseč, SDH Proseč a SDH Záboří dne 29. 6. 2018.

 

Z vysvětlující dedulky vedle pamětní dky na prosečském náměstí.

 


Fotky 2 — Kulisy a rekvizity

U Terezky.

Na Sklárně.

U Prosečského potoka.

Život V Bosně z druhé strany.


Zpět