logo TSA

DOKUMENTACE

VH TSA TSA

ve středu 18. prosince 2019


Data


Pořadatel:

ja.


Účastníci:

Eda, Eva, Jiřina, Karel, Milena, Mirka, Pépi, Vašek, dva minihosté, Žolda & ja. (12).


Příznivci:

Tonda, ký se omluvil a želel.

Zelené srdce.

Provedení:

Vlaky, busy a pěšky.


Počasí:

Zataženo, 4 °C (ráno v 7:00 SEČ v B. ;-)


Trvání:

Cca 5,5 hodiny (9:40—15:10).


Délka trasy:

Cca 5 km.

Tajemný piktogram.

Trasa:

Ze zastávky Zhoř ke kravínu a do lesa, kterým převážnou část cesty v podstatě na sever po neznačených i značených cestách dle Itineráře TSA do Pensionu Mandl v Mandlu, kam postupně ostatní různými způsoby též dorazili.


Body na trase:

(Budou doplněny.)


Památky:

(Budou doplněny.)


Vlastivěda:

(Bude doplněna.)

Názorné exempláře.

Občerstvení:

Restaurace Pensionu Mandl: Prazdroj 12°, Plzeň a Kozel 10°, Velké Popovice.


Zážitky:

Očekávaně se zjevil Pépi, by s námi vydržel řádně až do konce!

Konečně nám prozradil své telefonní číslo!!!

Nepochopený vzkaz.

Hodnocení:
výletník účast hodnocení.
Eda 1 -
Eva 1 -
Jiřina 1 -
Karel 1 -
Milena 1 -
Mirka 1 -
Pépi 1 -
Vašek 1 -
hosté 2 0
Žolinka 1 0
ja. 1 0
Výsledky 12 Ø 3,8
 

Známka


Odkazy


Předznamenání


Úvodní projev:

Vážení účastníci,

vítám vás na 25. VH TSA. Je skoro neuvěřitelné, že jsme po čtvrt století stále schopni se scházet a absolvovat spolu nějakou společnou činnost. Těší mne to a myslím, že to není zanedbatelná hodnota pro naše živobytí, tedy, že na ni můžeme být patřičně hrdí.

Na druhou stranu, není všechno růžové jak by se mohlo jevit z předchozího chvalozpěvu. Ano, máme stále úspěšné akce, leč nějak se nám objevují takové, u nichž se nedovedu ubránit pocitu, že jsou konány jen proto, abychom si je mohli odškrtnout. Přijde mi, že jak nám ubývá elán začíná vytrácet nápaditost.

Vyvstane mi pak otázka, co pro nás vlastně TSA znamená? Jaký má smysl? Proč se v ní organizujeme. Snad se shodneme, že každá společnost vzniká z nějakých potřeb a záměrů a dohodnutých opatření jak tyto potřeby a záměry naplňovat. Realizací těchto opatření teprve společnost funguje, udržuje se a může rozvíjet. Taková funkční společnost předpokládá od svých členů loajalitu, sounáležitost, odpovědnost a ochotu se na činnosti společnosti podílet. Jakmile se jakýkoliv díl společnosti změní, ať už v zadání nebo v realizaci, dostává se do rozporu a přestává fungovat.

Bohužel, poslední dobou mám dojem, že se nám některých z těchto předpokladů začíná nedostávat. Proto navrhuji, má-li mít naše společenství nadále smysl, znovu přehodnotit jeho záměry i funkce, a stanovit znovu, co vlastně chceme.

Z mého hlediska bychom se měli především věnovat poznávání a zábavě. Tedy nikoliv fyzickým výkonům. (Pokud někomu schází, má možnost si jich dopřát u profesionálů, jak ostatně mnozí z vás činí.)

Měli bychom navázat na naše úspěšné akce jako byly např.: Drakiáda, Kuličkiáda, Parnikiáda které obsahovaly v sobě zábavu v podobě hry a poznávání v podobě kultury.

Pokud postrádáte třeba Ouplňkiádu, Závod, či letošní úspěšné kolmé Houbaření, počítám je mezi normální výlety, které tímto nikterak nezavrhuji, jen míním, že by také měly být víc zaměřeny na zábavné poznávání. (Že se z nich stanou spíš vycházky a projížďky je nasnadě.)

Též bych se vrátil k Besídkám, které by se mohly věnovat domáckým tématům, neb marná sláva jsme spolek seniorů, na nichž je udržovat tradici. Prostě očekávám změny v zaměření smyslu a činnosti TSA.

Osobně se domnívám, že kvůli tomu nemusíme měnit stanovy, musíme změnit přístup! Je třeba znovu oprášit loajalitu, sounáležitost, odpovědnost a obětavost. Jinými slovy každý se musí snažit!

Nemusí to být nijak moc, stačí trochu. Můžeme začít maličkostmi, na které není třeba velké snahy, jako je třeba odsouhlasení obdržení mejlu, nebo dát vědět o své účasti. O něco víc stojí třeba vzít si na akci předepsanou proprietu (na Drakiádu draka, na Kuličkiádu kuličky atp.). A patrně nejvíc úsilí je potřeba na zdokumentování svého výletu, jak je patrno z ohlasu některých z vás;-) (Dle mne se vlastně jedná o nedostatečnou přípravu akce, protože mám-li ji dobře připravenou, mám až z 90% dokumentaci hotovou.)

Zdálo by se, že před námi stojí velké úkoly, leč promiňte, nic z toho co jsem tady vyjmenoval, není něco, čeho nejsme schopni, chceme-li být platnými a spolehlivými členy naší společnosti.

Raději vám to znovu shrnu, má-li mít naše společné konání smysl, musíme vědět proč být víc aktivní. Vědět, že dodržování zásad, na nichž dohodneme a shodneme, má smysl! Věřím, že toho schopni jsme a těším se na výsledek.

To je ode mne všechno. Nyní na vás, jak se zachováte, jaké zaujmete stanovisko a čím přispějete do společného díla. Děkuji vám za pozornost.

ja.

Jsme u cíle.

Odpovědi na otázku: Proč se účastním akcí TSA?


Eda:

Ani nevím, asi ze zvyku.


Eva:

Výlety se mi líbí.


Jiřka:

(dosud se nevyjádřila).


Karel:

(dosud se nevyjádřil.)


Milena:

(dosud se nevyjádřila).


Mirka:

Protože mne to baví, ráda chodím pěšky, poznávám nová místa, setkávám se s přáteli.


Pépi:

Protože se to hodí, když se to nehodí, nechodíme.

Také je ovšem příjemné, že to někdo předem projde a je méně nebezpečno ohledně bloudění, neuvázaných psů a divokých prasat. Také máme zážitky...


Vašek:

Na výlety TSA rád chodím za pěknou přírodou a za památkami a také povídáním si s kamarády a kamarádkami. I když se to někdy trocu zvrtne tak mě to láká jíti znovu a znovu si užít to příjemné.


ja.:

Protože bych v podstatě opakoval to, co už tu uvedli předchozí, přidám jen, že se navíc rád dělím o své chápání světa kolem;-) 

Jinak vidím, že jsem položil špatnou otázku, měl jsem se ptát, v čem se liší TSA od ostatních podobných spolků?

Jiřka s vnuky na pivu.

Doplňky z diskuze


Eda:

Všechno má nějaký průběh, připadá mi normální pozvolný pokles aktivity. Jedná se o to na jaké úrovni udržovat společnou činnost. Měli bychom mít dva druhy výletů, poznávací, kde na počasí tolik nezáleží, a turistické závislé na počasí (např. Ouplňkiády). U nich by se měl termín aktualizovat.


Eva:

(zatím se nevyjádřila)


Jiřka:

(zatím se nevyjádřila)


Karel:

Ponechal bych nezávazný průběh výletů, ať si každý udělá po svém. Důležité je, že se účastním, že jsem společně s lidmi. A raděj výlety než hospody!

Sezónu by nekrátil, dál by ji volnější, živelnější průběh dle počasí.


Milena:

Už to není co bývalo. Udržovat akce a přizpůsobit je fyzickému stavu ůčastníků.


Mirka:

Nechat termíny, umožňuje to plánovat si svou účast. 1x za měsíc procházka přírodou.


Pépi:

Dyž se to hodí, půjdu.


Vašek:

Už to není co bejvalo. Jde o to sejít se, podívat.


ja.:

Jak jsem už naznačil ve svém proslovu, já očekávám větší zapojení členů TSA. Při vší úctě k nim, jejich přístup mi přijde pasivní, z mého hlediska se jen vezou. To mi vadí. Očekával bych větší ochotu udělat o něco víc pro společnou činnost.

Odchod na autobus.

Návrhy na příští sezónu


Eda:

Lodičky, Pastviny u Pavla.


Eva:

Korouhev, Brníčko, Písečná — mlýn, Neratov — cyklobus


Jiřka:

(zatím se nevyjádřila)


Karel:

Raděj výlety než hospody!

Sezónu by nekrátil, dál by ji volnější, živelnější průběh dle počasí.

Výlet na Andrlák v lednu, do Klopot, na houby a zopakoval by sněžnice na Lucáku.


Milena:

Koupání v Borohrádku na kolách.


Mirka:

Annenská studánka — Opatov.


Pépi:

Lanšperk v březnu!


Vašek:

Něco kolem Ostaše.


ja.:

Určitě dvě povinné akce Závod (bude 50. ročník!) a VH TSA.

Potom akce typu Kuličkiáda, Drakiáda, Kolmé houbaření, Parnikiáda atp. O větších akcích typu Ouplňkiáda, nebo jiných dvoudenních, mám pochybnosti, zda je ještě zvládneme; snad jedině s komfortem normálního noclehu. Ostatně když si je někdo vezme za své a připojí je k jím proponovanému výletu, dostojí vlastně mnou požadované větší aktivity.

Myslím, že pro nás jsou pěší výlety do 10 km už na hranici možného, resp. toho, jak dalece se chceme huntovat;-) Optimálně to vidím na 4 až 8 km. Dtto platí pro kolmé výlety do 30 km, optimum tak 15 až 20 km.

Určitě bychom se měli vrátit k akcím typu Besídka. Což si představuji jako slezinu na nějaké téma. Např. takové Pastviny s opékáním buřtů a koupáním jsou vlastně svým způsobem skoro Besídka;-)

Také když poslouchám Karlovy báje o kaprech, příjde mi na mysl Rybí besídka s příběhy o rybách, ať už vlastními nebo vypůjčenými z literatury, vhodně doplněné rybími pochutinami dle vlastních kulinářských schopností.

Další témata by mohla být roční období v zážitcích a tradičních zvycích, opět vhodně doplněné domácími pamlsky a nápoji! Též vhodným tématem by mohly být stolní hry, např. Taroky s občerstvěním;-) A zase dovedu si představit pospojování akcí, třeba vycházku s Drakiády a s Besedou o podzimu.

V každém padě budu trvat na pořádné přípravě každé akce, to jest trasy, programu a provedené. Měli bychom se vrátit k povinným tématům, které by měl třeba výlet obsahovat. Např. minipivovary, hřbitovy atp. Taktéž trvám na řádném zdokumentování. Dle mne je toho každý schopen, stačí nebýt líný!

Po silnici do Sloupnice.

No a konečně Kronika


Eda:

(zatím nic.)


Eva:

Skoro všecko na fotkách v itineráři jsme našli!

Počasí příjemné podzimní, lesy zalesněné, mechu hodně, borůvčí taky, ale jestli mají úrodu, to nevím.

Dřevorubci pálí větve, cítíme vůni ohňů a možná proto široko daleko se neobjevilo ždné prasátko divoké.

Žolinka spokojená, až v hospodě se nudí.


Jiřka:

(zatím nic.)


Karel:

(zatím nic.)


Milena:

(zatím nic.)


Mirka:

(zatím nic.)


Pépi:

18. XII. 2019 ve 13:05 na Mandlu po koupání (jednoho pána v rybníku (dobrovolníka)).

Také máme zážitky, dnes se zažilo příjemné až jarní počasí a také jsme viděli uklizený les a pálení klestí po těžbě ve vzrostlé smrčině.


Vašek:

(zatím nic.)


Žolinka:

Aspoň malý pivo kdyby mi koupili, jinak dobrý.


ja.:

(zatím nic.)

 


Zpět