logo TSA

DOKUMENTACE IL. Závodu Ústí-Litomyšl

3. výletu TSA Sezóny 2020

ve středu 24. června 2020


DATA


Pořadatel:

ja.

Účastníci:

Eda, Eliška, Eva, Frantík, Honza, Jiřina, Karel, Matěj, Maruška, Milena, Mirka, Pépi, Vašek F., Vašek Š., Žolda & ja. (16)

Příznivci:

Omluven Tonda. Nazvěstný Gusta!

Matoucí znamení.


Počasí:

Polojasno, 14 °C (měřeno v 7:00 SEČ v B.)

Provedení:

Jakkoliv.

Trvání:

10:00—17:30 (7 a půl hodiny).

Z lessní výuky.


Délka trasy:

Cca 18 km.

Body na trase:

Ústí nad Orlicí: náměstí (346 m), podchod u Avionu (315 m), Mendrik (326 m); Andrlův chlum: U Loučení (430 m), pod chatou (534 m(, U zabitého (516 m), Bahna (448 m); Řetová: náves (400 m), Mandl, terasa restaurace (457 m); U Antoníčka (559 m); Nad Vyvažadly (523 m); Vyvažadla (512 m); Vlčkov, náves (411 m); Pudilka (442 m); Němčice: Člupek (397 m), zast. busu Rozcestí (383 m); Litomyšl: Vlkov (375 m), U Botany (328 m), terasa restaurace Karlov (332 m).

Postup:

Z Ústí do Litomyšle přes Andrlák, Řetovou, Mandl, Sloupnici, Kornici, nebo Vlčkov, Pudilku, Člupek, Němčice a Vlkov, aneb jak kdo.

Umění grafitti!


Kultura:

Galerie grafiti v podchodu u Avionu v Ústí.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie, Mariánský sloup, socha sv. Václava a 14. kaplí křížové cesty v Ústí; socha sv. Jana Nepomuckého a kostel sv. Marie Magdaleny v Řetové;, kaple sv. Antonína Paduánského v lese nad Mandlem; kaple Panny Marie Pomocnice ve Vlčkově; kaple sv. Jana Křtitele v Němčicích; socha sv. Prokopa na Prokopu, kostel Povýšení sv. kříže v Litomyšli.

Dřevěný krokodýl na Andrláku v Ústí. Zahradní plastiky a sluneční hodiny v Řetové, Pomník J. A. Komenského, Smutný most, Smetanův dům, lávka přes Loučnou a samozřejmě státní zámek v Litomyšli;-)

(Uvádím jen spatřené!)

Neurčený „jetel“ pod chatou na Andrláku.


Příroda:

Třebůvka v Ústí, Husí krk v Řetové, dva rybníky v Mandlu, studánka nad Mandlem, studánka P. Marie u Vyvažadel, rybníčky a Vlčkovský potok ve Vlčkově. Loučná v Litomyšli.

Spousta nerozpoznaných rostlin cestou. Poznal jsem mářinku vonnou, kosatec žlutý a kukuřici. Též houby rostly, spatřeny babky a jeden poddoubák.

Třešně nikdo nezkoumal;-((

Z fauny spatřeno nad Řetovou káně, kačeny a nutrie v Litomyšli.

Karlovská zátiší.


Občerstvení:

Mandl, Pension na Mandlu: Kozel 11° a Plzeň 12°.

Litomyšl, Karlov: Bernard 11° a 12°,
  

Trpaslík řetovský.


Setkání:

S krokodýlem, školními výlety a s přeprškami.

Zážitky:

Seznámení s poslední Pépiho tvorbou.

Jiné:

Dobré to bylo.

Perspektivy.


Hodnocení:

Z 5 možných uděluji 4,5 bodů.

Známka:

Odkazy:

FOTKY 1 — Závodníci

Od startu do cíle.


DIPLOM

ZÁPISY DO KRONIKY


Květena na startu.


Eda:

(dosud se nevyjádřil)

Eva:

Ráno hezky, tak dumáme, jak dlouho to vydrží — předpověď pravila, že budou přeháňky a bouřky. Obsadili jsme celého logana — my dva + Maru, H + E + F a v Litomyšli Matěj. Jen Franta chvíli protestoval, že nemůže řídit místo dědy. Za Ústím černý mrak a začalo krápat. Maru a já jsme se ujaly taxikaření, ostatní se vydali na cestu směr Andrlák a Řetová, že se tam sejdem. Také jsme navštívily sekáč, Maďarské delikatesy a křesťanskou bezobalovou prodejnu u autobusáku — Hokynářství — a tam koupily nějaké dobrůtky. Pak jsme dumaly, jestli to BRATRSKÉ značí církev českobratrskou nebo Bratrskou.

Chodci v pohodě, nechtěji nabrat cestou, až v Řetové u zastávky. Tak jsme nejdřív čekaly na křižovatce pod mlýnem a pak zas dolů — první přicházejí Eda a Vašek F. Za nimi Pépi a Vašek Š., pak Mirka, Milena a Prokopáci, za nimi H + E + F, Matěj a Míra. E + F + Я. jedou s námi, takže jsme v hospodě první. Je tu nějaká akce, tak jen výběr mezi kuřízkem a vepřořízkem + salát. Vývar dobrý, Franta si dal, ale snažil se ochutnat i pivo. Žoli si vyžebrala pár kousků řízku. Pak dělení na sekce: Matěj +E + F autem do B. a Lit. (+ Я. na zastávku busu), pěší sekce: Pépi, Vašek Š, Jiř. + Kar. Prokopovi, Honza. Na bus: Mirka, Milena, Vašek F., Я., E, Maru, Eda, Žoli.

V Litomyšli vystupujem u Botany, obhlídnem boty — nová prodejna místo krámečku na Dolní ulici.

Restaurace Karlov u Smetáku — přeháňky, ale jsme pod deštníkem Bernard.

Setrvalé znamení za Božím hrobem.


Jiřina:

(dosud se nevyjádřila)

Karel:

(odvezl si domů, kde prý rozvede a dosud nerozvedl)

Možné houby;-)


Milena:

(dosud se nevyjádřila)

Mirka:

Na startu dnešní etapy se nás sešlo hodně, většinou zástupci rodiny Pecháčků. Už na náměstí nás počasí strašilo černými mraky. Cestou jsme střídavě mokli nebo sušili. Na zastávku v Mandli jsme dorazili po skupinkách. Někteří odpadlíci se nechali vyvézt autem. Z Mandle jsme též jeli autobusem a odvážlivci šli pěšky. V cíli opět pršelo.

Světlo vymezuje stín.


Pépi:

STARTOVNÍčísloXIIIděkujePOŘADATELŮMzaSTÁLOUpřízeňAtyZÁŽITKY—RYBNÍČEKponěkudZELENÝprýBÝVÁiZELENĚJŠÍříkáVAŠEK—DEŠTIVOprýBÝVÁiDEŠTIVĚJŠÍ—PAŘLIVOprýBÝVÁiPAŘLIVĚJŠÍ—OSVĚŽOVNAnaMANDLUtenNÁPORnezvládlaGULÁŠjiDOŠELaleJINAKpříjemná

Odraz v okně.


Vašek F.:

(dosud se nevyjádřil)

Vašek Š.:

(dosud se nevyjádřil)

 

 

Sluneční hodiny v Řetové.


Různí hosté:

(Snad příště.)

Slunce v Loučné!


ja.:

Už tu bylo zmíněno, že coby rodina jsme podpořili účast třígeneračně a psovsky. Zvýšili jsme tedy přímo údernicky účast o rovných 100%! Sice tři naši rodinní příslušníci závod nedokončili, zato zbylí byli v první desítce a získali jsme i první místo, tudíž jako rodina jsme zabodovali více než chvályhodně.

Po soustředění a startu z ousteckého náměstí v 10:00 místního času, samo závodění probíhalo fair-play a každý měl možnost užít svou trasu a způsob přepravy ze startu do cíle. Na dělení došlo nad Mendrikem, kdy část borců se brala na Andrlák po Staré silnici k Loučení a odtud všelijak k Zabitému. Zbylí závodnici šplhali po kaplích a po zelené skoro až na sám vršek Andrlova chlumu, což mohlo skončit neblaze, kdybych je včas nevrátil na pravou cestu. Možná jsem zabránil neplánovanému dopingu, ký ač v mezích regulí, by byl však mimo předběžnou dohodu o první povinné zastávce v Mandlu.

Nebyl jsem zrovna v zářné formě, než na Andrlák jsem se ještě vyšplhal, horší pro mne byl sestup od Zabitého k Bahnu, protože si nemohu ulevit couváním s kopce, jak činil Karel. Pomáhal jsem si srdnatě deštníkem, tedy pokud jsem ho zrovna neměl roztažený nad sebou. Ano cestou několikrát sprchlo, leč vekeré srážky byly na úrovni májového deštíčku, čili všichni bychom dozajista zkrásněli, kdybychom neužili svých deštníků a pláštěnek.

Na kraji Řetové jsem toho měl již docela dost a na náves jsem se spíš dobelhal než došel. Byl jsem tu poslední a na mne poctivě čekali, za což jsem se jim naprosto hanebně odvděčil, neb jsem se odtud na Mandl nechal dovézt a překvapil pak ty, kteří můj odjezd nezaznamenali.

Na Mandlu měli zřejmě sjezd nějací cesťáci z Prahy a Středočeského kraje, dle SPZ škodovek, ké stály v řadě před hospodou. Odnesla to trochu obsluha a rejstřík nabízených jídel, jinak to ničemu nevadilo neb jsme obsadili terasu. Po nezbytném zúřadování nutných lejster k závodu, obědu a volné zábavy jsme vyrazili na další pouť. My zkušenější jsme se vydali na autobus, ti pošetilejší na další cestu přes Sv. Antoníčka do Vlčkova atd., že dojdou až do Litomyšle. Nebudu nikoho napínat, došli poctivě přes Pudilku a Člupek do Němčic, odkud odjeli také autobusem do cíle, kde už jsme ovšem obsadili všechna přední místa na startovní listině.

S místy na sezení jsme pro ně počítali, nakonec si mohli vybrat, kam se usadí, protože zahrádka Karlova letos pro pozdější zahájení Smetanovy Litomyšle zela spíš prázdnotou. Myslím, že pak někteří nedohnali povinných 5 piv, ač si je mohli dopřát v malých. Někteří dokonce dali přednost limonádě; tací zpustlíci se vyskytují všude, tedy zřejmě i v našich řadách. Počasí se opět střídalo a u Bernarda i pod ním přežili jsme další deštík. Dnes už poslední. To snad, a následná nekázeň nevytrvání v cíli do 17. hodiny, byly jedinými drobnými vadami na kráse skvostného závěru 49. ročníku Závodu Ústí-Litomyšl.

Kdo nebyl, zaváhal a má možnost to napravit příští rok při jubilejním 50. ročníku. S olympijským Sláva vítězům, čest poraženým! se loučím;-)

Žolinka:

Ani diplom mi nedali a těch řázečků taky mohlo bejt víc...


FOTKY 2 — Souvislosti

Od startu do cíle v souvislostech.


FOTKY 3 — Okolnosti

1x Ústí, 1x Andrlák, 1x Řetová, 2x Mandl a 1x pole mezi Končinami a Kornicí.