nic nic logo TSA

DOKUMENTACE XI. Kuličkiády

a 1. výletu TSA Sezóny 2021 z Tržku do Cerekvice

v pátek 21. května 2020


DATA


Pořadatel:

BS/ja.

Účastníci:

Eva, Jiřina, Milena, Karel, Vašek, Žolda & ja. (7)

Příznivci:

Jednoznačně počasí.

Bejvávalo v Tržku.


Počasí:

Jasno, 10 °C (měřeno v 7:00 SEČ v B.)

Provedení:

Pěšmo a na skládačce.

Trvání:

11:02—15:56 (cca 5 hodin).

Značky na konci cyklostezky od Morčan.


Délka trasy:

Pěšky cca 5 km, kolmo cca 13 km.

Body na trase:

Tržek: zastávka ČD (306 m), most nad Loučnou (303 m); most nad Desnou (304 m); začátek cyklostezky (306 m); lavička V Lukách (298 m); hřbet háje u Morčan (312 m); Nová Sídla: vstup na silnici (308 m), konec obce (305 m); Cerekvice: u kravína (302 m); terasa Floriána (293 m), plac Kuličkiády u pošty (298 m), zastávka busu u Floriána (292 m), most přes Loučnou (289 m ), zastávka ČD (293 m ).

Postup:

Z Tržku na J po silnici na Morašice, za Desnou na nedokončenou cyklostezku do V. Mýta. Po ní k lavičce V Lukách, zde zkratkou na JZ přes kopeček k rybníčku u Nových Sídel a po humnech k silnici, procházející obcí. Po ní stále na SZ až do Cerekvice na oběd k Floriánu, kde máme cíl. Po obědě nahoru ke kostelu, kde u pošty sehrajem letošní XI. Kuličkiádu.

Větrák ve štítu čp. 24 v Nových Sídlech.


Kultura:

Z cesty kaplička P. Marie v Tržku, dva křížky v Nových Sídlech, vše zbylé z Cerekvice, jíž dominuje kostel sv. Václava, v parku kolem další církevní plastiky: Vítězného Krista, sv. Nepomuka a křížek před kostelem, u hospody socha Madony s Ježíškem, pamětní deska letce Aloise Vrecla a památník obětem světových válek.

Migranti v Tržku, aneb husice nilská s housaty.


Příroda:

Začali jsme u rybníku Borovec, kde se to jen hemžilo ptačí havětí. Plavaly tu různé kachny: divoké, chocholačky, Poláci, labutě a nějaké zvláštní husy, ze všech nejvíc podobné husicím egyptským;-) Následně jsme překonávali Mlýnský potok, Loučnou, Desnou a Morašický potok. Mezi Morčany a Cerekvicí teče ještě pod silnicí bezejmenný potok od Újezdce. V loukách toho moc nekvetlo, většinou začínaly teprve kostivaly. Letos bylo jaro trochu pozadu, víc než louky kvetly, kaštany a všeliké ovocné stromy po zahradách. V morčanském háji kvetl medvědí česnek v následném rybníčku plavali pulci a kvetly řeřichy. V Cerekvici pak v hospodě U Floriána se houfně vyskytoval hojný druh Homo Sapiens Sapiens.

Piva U Floriána.


Občerstvení:

Cerekvice, U Floriána: Bernard 10° a 12° a Polička 11°. (Navštívili dvakrát;-)

Houpací koník v Tržku.


Setkání:

S fungující hospodou.

Zážitky:

Na vlastní čivy zažít uhlířskou víru a zarputilou selektivní slepotu!

Jiné:

Zvládli jsme XI. Kuličkiádu.

Uvítání v Cerekvici.


Hodnocení:

Z 5 možných uděluji 4,5 bodů. (Přeci jen jsme měli dlouho půst;-)


Známka:

Odkazy:

FOTKY 1 — Průběh

Z Tržku, z odbočky morašické silnice na cyklostezku, z XI. Kuličkiády v Cerekvici u pošty, včetně důlku a svatého z Nepomuku, ký nad námi držel ruku.

ZÁPISY DO KRONIKY


Řeřichy od rybníčku pod hájem u Morčan.


Eva:

Matěj nás zavezl do Tržku — teda Míra šoféroval a Matěj pak odvezl auto do Litomyšle. Problém — z křižovatky na Bohuňovice jsme vlastně jeli opačně jednosměrkou — kvůli nějaké objížďce v Cerekvici. Nebyli jsme sami.

Pozoruhodnosti: poštolka číhající ve vzduchu, ale pak odpočívající na špičce hromosvodu Faulhamerova skladu, labuťák zahánějící všechny ptačí spoluobyvatele na rybníku, zvláštní kachny či husy (hnědé) + mláďata. Vyfotila jsem kvetoucí ostřici (kterou jsem vloni v létě sbírala).

Jdem přes Tržek kol bývalé hospody směr Morašice — na začátek cyklotezky. Dost velký provoz.

Pod hájem před Morčanama Milena jde sbírat medvědí česnek. Vidíme ho i na konci háje nad rybníčkem — kvete.

Rybníček úplně plný, vodní rostlinky — lakušník? Pulci.

Skrz vesnici a po silnici do Cerekvice — velký provoz. Naštěstí hospodská zahrádka v pohodě, obídek i pivo taktéž.

Kvetoucí kostivaly v lukách.


Jiřina:

(Dosud se nevyjádřila.)

Poláci na Borovci v Tržku.


Karel:

Poslední zbytky přeživších TSÁků se zmátožili a navzdory době kovidové vyšli vstříc turistickým dálavám, aby si po nemnohých kilometrech jarního putování mohli usednout na točené U Floriána.

Po krátkém kochání se jarní zelení a vychvalování počasí se objevil tématický mráček zvaný Babiš. Z nevinného mráčku byl po chvíli hodně vinný a tématicky výbušný mrak. Naštěstí jsme si brzy uvědomili, že tudy cesta nevede a přešli na oblíbené téma bolavých kolen, s kterým jsme si vystačili až do Cerekvice.

Zprostředkované nebe na kraji Nových Sídel.


Milena:

(Dosud nic.)

Kvetoucí lakušník tamtéž.


Vašek:

(Snad příště.)

Vynoření chocholačka a drbající se labuť na Borovci.


ja.:

Ančto nejni čtvrtek odvážně jsme zabrousili do současných společenských poměrů, neb politiky není nikdy dost. A hle, hned bylo zjištěno, který že politik bude svatořečen. Ano, náš zasloužilý soudruh udavač první ministr! Neb ten jediný ostal přes všechny třísky v očích jeho nepřátel břevnem v oku našeho jediného osvědčeného katolíka, který věren evangelickému: Kdož jsi bez viny, hoď kamenen, setrvává ve víře, že lepší Bureš ve vládě nežli Babiš v base. Je to skoro k neuvěření po všech těch peripetiích co se kol jeho osoby dějou, jenže právě o tom je víra! Svatořečen bude, o to se nejeden Vašek postará, hned jak naprší a uschne.

Když už jsme u toho počasí, přiznám se, že jsem se také modlil, aby po všech předchozích deštích dopřál nám Všemohoucí aspoň den na naši Kuličkiádu, kdy bude hezky. Jak bylo vidno, mé modlitby byly vyslyšeny a bylo krásně, aspoň po dobu, co jsme byli na výletě.

Původně jsem chtěl zopakovat loňskou trasu, leč právě kvůli předchozím dešťům moc libosti nevzbuzovala a tak když Milena už na za zastávkou vlaku přišla s tím, že si zjistila, že někde v háji před Novými sídly roste medvědí česnek, bylo rozhodnuto, vyšli jsme na Morčana. Cestou jsme obdivovali zdejší faunu na rybníku Borovec a floru v zahradách cestou. Kvetly tu kopretiny a jiná luční havěť. Nevím, zda si spoluvýletníci všimli, ale než jsme došli na začátek nedostavěné cyklostezky, překonali jsme čtyři vodní toky! Jinak to nebyl žádný med, spousta neukázněných osobáků si tudy zkracoval objížďku do Cerekvice;-(

Po cyklostezce to už byla pohoda, byli jsme uprostřed luk, vlevo ohraničených malebnou Desnou, vpravo zdvíhající se strání, která pokračuje vlastně až někam na Příluku, než se zlomí zas dolů do Nových Hradů. Také se brzy objevil kýžený háj s medvědím česnekem, ký padl částečně v plén sečtělé Mileně, která nám všecky jeho přednosti přednesla. Jak tak nezávazně tlachám, by řeč nestála, málem bych zapomněl, že zatímco ostatní šli poctivě pěšky, jel jsem jako jediný na kole, ač nebylo to úplně zcela dospělé kolo, nýbrž decathlonská skládačka B-Twin, tudíž bylo mi prominuto. Mělo to výhodu, že jsem byl rychlejší a mohl na ostatní počkat na lavičce V Lukách, v důležitem bodě, neb od ní stoupá nenápadná pěšinka, která je výraznou zkratkou při dosažení Nových sídel. Byla sice nahoře trochu rozbahněná, zasvinil jsem si své vyleštěné kolo, než úspora převážila. Dostali jsme se k jakémusi rybníčku, ký málem přetékal a, což bylo horší, protékal hrází na cestu pod ním. To nás ale nezastavilo a za chvíli jsme byli v Morčanech na silnici. Tu jsme přešli a brali se obcí po chodnících na západ do Cerekvice.

Pokud jsme byli v obci, nebyl to problém, jenže jak jsme vyšli ven, byli jsme vydáni na pospas opět automobilové pohromě, která nám putování znepříjemňovala, neb převážná většina aut se řítila zezadu od Morčan. Ač jsme šli spořádaně vlevo, v nepřehledných zákrutech poměrně uzčí silnice to nebylo nic příjemného, a to ani pro skládacího cyklistu, který si ukracoval chvíli kroužením dopředu a zpátky, by nakonec na všechny počkal u kravína před Cerekvicí. Nějak jsme se po té silnici roztáhli a soustřeďovali jsme se až na kraji obce, kde se naše komunikace připojila k okresce z Nových Hradů. Společně jsme pak nakráčeli k Floriánoj dole u Loučné. Hospoda tradičně nezklamala, pravda, jak koho. I mezi námi se našli jedinci, kteří byli udiveni, že po všech těch úžasných „podporách“ státu neostaly ceny na loňské úrovni. Nějakou zvláštní shodou okolností, to byli ti samí, co ve svatořečení věří. No, nebudem to rozmazávati. Bylo nám tu dobře!

Se znovu nabytými silami jsme se vydali hledat vhodné místo pro kuličkoviště. Loňský důlek pod hospodou nám uchvátila divoká příroda, ty z předcházejících let vedle na parkovišti doznaly újmy různými opravami. Nezbylo než vydat se nahoru na náves ke kostelu, kterou z velké části zabírá krásný park. Zde na place skoro před poštou našli jsme vhodný plac a došla uplatnění mnou čerstvě koupená lopatka zn. Fiskars, kterou zručný Karel neprodleně vyhloubil potřebný důlek. Mohli jsme začít.

Nejprve jsme si stanovili, kdo bude hrát, a protože jediná Milena nechtěla, pověřili jsme ji soudcovskou stolicí, která se z betonového soklu kovového sloupu elektrického vedení sestávala. Vedla pak obětavě a pečlivě zápisy do hrací listiny, která jako důkaz je níže přiložena ve formě přepisu;-) Rozdal jsem každému po třech kuličkách a mohli jsme hrát. Letos probíhala Kuličkiáda svižně, již po 8 kolech bylo jasno. Mistrem XI. Kuličkiády se stal překvapivě Vašek. Bývalý několikanásobný Mistr Karel nějak pozbyl formu a skončil letos na chvostu. Pomyslnou stříbrnou medajili bych si odnesl z klání já za dvě výhry, ostatní by se museli šábnout o bronz, každý uhrál jen jednu hru.

Po Kuličkiádě jsme se vrátili dolů do hospody. Už ne na dlouho, choceňákům se čas krátil dřív, odešli brzy na vlak. My zbyli sešli jen dolů pod hospodu na zastávku busu, kde jsem trojici zbylých výletníků, Evu, Vaška a Žolinku hanebně opustil, neb jsem se chtěl ještě nabažit zpáteční cesty. Složil jsem zase bicykl a vyjel stejnou trasou do Tržku. Z Tržku jsem se bral do Nedošínského háje, ký bohužel většinu krásy pozbyl, neb jest převážně vykácen. Projel jsem následným Nedošínem k Vertexu a za kolejemi jsem zapadl na zahrádku zdejší benzínky. Tady jsem za začínajícího deště vyčkal Evy, která pro mne přijela loganem. Naložila nás a byl konec i mého výletu.


FOTKY 2 — Z výletu

Eva fotí trávy na břehu Borovce, výletníci v Tržku, 3x na cyklostezce, na pěšince ke křížku, Milena u rybníčku pod hájem, na silnici mezi Morčany a Cerekvicí a konečně v cíli U Floriána na obědě.


FOTKY 3 — Z XI. Kuličkiády

Různé záběry z férového klání, včetně odchodu na poslední pivo k Floriánoj.


FOTKY 4 — Z okolí

Statky z návsi u kostela v Cerekvici, cyklostezka z druhé strany a pohled na Vertex ze zahrádky Motorestu u benzínky v Litomyšli u Václava;-)


Herní listina — tabulka

kdo 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Sum.
Eva 0 0 0 0 0 1 0 0 1
Jiřina 0 0 0 0 0 0 1 0 1
Karel 0 0 0 1 0 0 0 0 1
Vašek 1 1 0 0 0 0 0 1 3
ja. 0 0 1 0 1 0 0 0 2
Součty 1 1 1 1 1 1 1 1 8

Tak aspoň zapsala Milena vlastní rukou a mou propiskou.


Výhlášení Mistra Kuličkiády TSA na rok 2021.

Dle výše uvedené tabulky se jím stal Vašek. Náleží mu Diplom a užívání titulu Mistr Kuličkiády TSA až do konání příští.>