logo TSA

DOKUMENTACE ODBOJE

6. výletu TSA na houby

ve čtvrtek 24. září 2020


DATA


Pořadatel:

ja.

Účastníci:

ja. (1)

Ostatní: Eva, Jiřina, Karel, Milena ostali věrni. Vašek se na nás přijel podívat do hospody. (5)

Příznivci:

Určitě ne autobusy.

Poslední společné rozcestí.


Počasí:

Jasno, 13 °C (měřeno v 7:00 SEČ v B.)

Provedení:

Na skládačce.

Trvání:

10:48—13:16 (od odtrhnutí po opětovné sloučení — příjezd Karla) cca 3,5 hodiny.

Skoro šachový kůň v D. Jelení.


Délka trasy:

Cca 17,5 km (s jistým blouděním po lese a po společných 12 km).

Body na trase:

Konec Dálnice na silnici z Plchůvek do Jelení (278 m); Rousínov (280 m); Dolní Jelení u kaple (286 m), Horní Jelení: u kostela (302 m), na náměstí (305 m), u hřbitova (308 m); začátek lesa u jezírek (310 m); na hrázi Pětinohy (290 m); přípoj na Dálnici (299 m); u Mencáku (298  m); odbočka cyklo 4186 (316 m); příjezd na Formanku 326 m); u Čertova dubu (354 m), výjezd na silnici na konci lesa (299 m); Choceň: začátek (294 m), přejezd (291 m), restaurace U Osla (287 m).

Postup:

Po rozloučení se zbytkem výpravy na konci Dálnice se dám vlevo na Z po silnici do Horního Jelení na bus, přes Rousínov a Dolní Jelení. Na náměstí v Horním po 11. hodině zjistím, že první bus mi jede po 13. hodině, což bych mohl být už v Chocni. Vyjedu tedy po zelené ulicí Hálkovou na jih ven z města. U hřbitova před lesem se zelená točí na východ a zas na jih. U Jezírek vjedu do lesa a jedu jih, kolem rybníka Pětinohy přijedu k Dálnici, kterou jsem před Pecáky opustil. Svezu se po ní dle mapy 686 m na východ, kousek za jedním z Prochodských potoků ji opustím na JV k rybníku Mencák, od něhož se probojovávám ke Třem zmrzlým, stále po zelené ká se zvolna stáčí k JV až vyústí Nad Hlubokou pod Spáleniskem na Formance. Po doleva na V a po zelené. Je to už brnkačka a od Čerova dubu parádní sjezd k okresce 315 do Chocně. Tady po Pardubické víceméně přes trať na východ až do hospody U Osla, kde si dám pivo a dočkám se nevýlettícího Vaška i zbývajících výletníků Karla, Jiřiny, Mileny a Evy.

V Dolním Jelení nefoukalo.


Kultura:

Újezd: kostel sv. Víta a kříž.

D. Jelení: křížek a kaple se zvoničkou, socha sv. J. Nepomuckého u silnice za obcí.

H. Jelení: zámek, kostel Nejsvětější Trojice, fara, před kostelem sochy Anděla Strážce a sv. Floriána od C. prantla, sochy sv. J. Nepomuckého a ukřižovaného Krista na farní zahradě, spolu s dalšími kamennými plastikami. Mariánský sloup a pomník padlým na náměstí, kde též pamětní desky J. Nováka, E. Martince a Padlým partyzánům. Též tu mají Městský úřad, knihovnu, poštu a 2 stanoviště autobusů. Na jižmím konci města pak leží hřbitov.

Cestou lesem po zelené 5 altánů a jedna dřevěná plastika U Čertova dubu.


Příroda:

Začnu lesy, jel jsem přes Rudíkovec, Jelení les, Prochodské polesí, U tří zmrzlých a Hlubocký les, aspoň dle mapy.Rostou v nich převážně smrky a borovice, leč i jedli jsem potkal. Pak duby, břízy a další listnáče. Aj pár hub, leč těm jsem se nevěnoval.

Lesy jsou zároveň zdrojem mnoha potoků a studánek item na nich ležících rybníků. První jsem přejel Prochodský, poté 4x Čermnou!, potok od Jezírek a další bezejmené potůčky a poslední zase Prochodský U tří zmrzlých. Z rybníků a jezírek jsem zřel 3 jezírka na kraji lesa za Jelením, lesní rybníky Pětinohu a Memcák. Minul jsem studánky U jezírek a Pod Čerovým dubem.

Z Živočišstva jsem znamenal káně a koně a krvežíznivou lesní havěť;-)

Astry z farní zahrady.


Občerstvení:

Choceň, U Osla: Gambrinus 11° a Radegast 10° a 11°.

Trofej z Horního Jelení.


Setkání:

S místním bezďákem v Horním Jelení, z něhož jsem vyloudil odkud jezdí busy na Choceň. Nemají tu právě přehledné značení pro cizince.

Zážitky:

Zašití policajti, číhající v autě na odbočce z Formanky k Velké verandě.

Jiné:

Není to se mnou ještě tak beznadějné;-)

Spoluvýletník B-Twin.


Hodnocení:

Z 5 možných si uděluji 3 body.

Známka:

Odkazy:

FOTKY 1 — Detaily

Co mi utkvělo cestou.

ZÁPISY DO KRONIKY


ja.:

Omlouvám se, tolik partu netrhám. Tato stránka slouží jen ke sdílení dat a toho, co jsem na své osamělé pouti vyfotil. Své písemné výlevy jsem zanechal v oficiální dokumentaci výletu.

Zároveň tím poskytuji pořadateli jisté vodítko a nápovědu (spoustu údajů může převzít) jak by měl dostát svým povinnostem!


FOTKY 2 — Mé okolnosti

1x hřbitov v Újezdě, 1x Svatba, 1x mostek před Rosínovem, 1x koně před Dolní. Jelemím, 2x Dolní Jelení, 2x soxhy u kostela v Horním Jelení, 1x Pětinoha, 1x Mencák a 1x altán pod Hlubokou.


TEXTY — Doprovodné

S. FLORIANE ORA PRO NOBIS

 

QVAMVIS EXIGUA

TAMEN PROFICVAHAEC

STATUA OPPIDO

GELENENSI

QVAE FVIT AEDIFICATA A

IOANNE IOSEPHO CO;

MITE BUBNA EX

BRZESNO T;

VTORE


SCHM

 

IURA FERVNT NON POSSE

VICES TVTORIS OBIRE

TV TELAE ALTERIVS

OVANDO SVBESSEVENIT

HINC OCVLI PVPILLA MEI

PVPPILE SACRATAM

CUSTODD DEXTRAM

PRAESIDIVM QVE CAPE

DESINO IAM ESSE COMES

ME DEFICIENTE PRECABOR

QVI DVX TOBIAE SIT COMES

ISTE VIAE

ITA SVO QVONDAM PVPIL

LO ANTONIO IN VERITATE

PRECATUR

IOANNES WENCESLAUS COMES DE

BUBNA ET LITITZ


Texty ze soch Sv. Floriána a Anděla Strážce, které stojí před kostelem Nejsvětější Trojice v Horním Jelení. Na obou lze nalézt vročení 1730., uvedené v chronogramu, vždy dole v osobních datech hrabat Bubnových.


Překlad

JAKKOLIV NEPATRNÁ, PŘECE UŽITEČNÁ, TATO SOCHA, MĚSTU JELENÍMU,KTERÁ BYLA ZBUDOVÁNA OD JANA JOSEFA HRABĚTE BUBNY Z BŘEZNA, PRVNÍHO DRŽITELE)*

)*nebo bych přeložil PŘEDEVŠÍM K PROSPĚCHU – „PRIMO UTORE“.


NENÍ MOŽNÉ, ABY PRÁVO PŘINÁŠELO ZMĚNY OCHRÁNCE A ZÁNIK OCHRANY JINÉHO, KDYŽ PŘICHÁZÍ BÝT NABLÍZKU. KDYŽ UMDLÉVÁM, BUDU SE MODLIT, KTERÝ VŮDCE BUDE TOBIÁŠI PRŮVODCEM? TENM KTERÝ KDYSI V PRAVDĚ UKÁZAL CESTU SVÉMU SIROTKU ANTONÍNOVI. JAN VÁCLAV PRŮVODCE Z BUBNA A LITIC.


Pracovní překlad, který mohu uveřejnit díky laskavosti Důstojného pána Patera Jana Kunerta, faráře kostela Nejsvětější Trojice v Horním Jelení.


FOTKY 3 — Dodatky

2x momentky z Výstavy hub, v pátek 25. září na zámku v Chocni, pro představu, že houby dosud nevyhynuly, leč příkladné jako vloni nebyly.



Zpět